Токът щял да бъде по-евтин с нов блок на АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Reuters
fallback

С изграждането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" произвежданото електричеството ще струва по-евтино, обяви директорът на централата Александър Николов пред БНР.

"Връзките между новия обект и енергийната система на страна са изградени и те на практика няма да струват нищо. След като няма да се строи допълнителна инфраструктура, няма как токът да не е по-евтин", категоричен бе директорът на АЕЦ "Козлодуй".

Николов подчерта, че има две вътрешни площадки на територията на централата, където може да бъде изграден бъдещия 7-ми блок.

Oще по темата

"Площадката в Белене имаше лиценз за изграждане на нова атомна централа, докато площадка "Козлодуй" не разполага с такъв лиценз в момента", добави шефът атомната централа и уточни, че процесът на лицензиране на нова площадка е изключително сложен.

"Необходимо е да се извършат редица проучвания преди това. Необходимо е да бъде направена оценка на въздействието на околната среда. Чак след това може да се говори за самото лицензиране. По мои предположения, това може да се случи за един период от между 3 и 5 години", коментира в заключение Александър Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 12 години

Цените дигат ли се и за фирмите продаващи нашият ток в чужбина или не? Не се вдигат само цените у нас се вдигат!-----------------------------------И все пак тя се въртиГалилео Галилей

28

Анонимен

преди 12 години

Парите във фонда "Козлодуй" не са ли за премахване на старите блокове? Защо ги използва(т/ха) за саниране?Ханде сега банките и строителите за собствена сметка да разчистват. До сега площадката трябваше да е разчистена за новият блок. Защо разчистената от 1/2 блок площадка ще се лицензира пак, да не е имало краставици на нея?-----------------------------------И все пак тя се въртиГалилео ГалилейП.С. И да публикувате и да не публикувате истината пак ще излезе на яве и ще стане това което народа пише/пита.

27

от АЕЦ-а

преди 12 години

Глупости. Руските реакториимат по- дълъг живот с около 40%. Русите не пестят материал!

fallback