Яйцата ще поевтинеят за Великден. Снимка: архив Булфото

Яйце размер L ще струва около 20-25 стотинки по Великден, очакват от Съюза на птицевъдите.

По думите на хората от бранша цените на яйцата ще се върнат на нивата си от 2011 година и няма пазарни условия за повишаването им.

Още по темата

Все пак птицевъдите уточниха, че не може да се говори за конкретни цени и диапазонът ще бъде голям, защото производителите са много.

В средата на месеца цените на яйцата се повишиха рекордно и достигнаха 45 стотинки за брой. Голяма част от хората заявиха, че са склони да се откажат от традицията да боядисват яйца за Великден заради високите цени.

От Съюза на птицевъдите отхвърлиха възможността за картел на пазара на яйцата. След скока на цените се появиха твърдения, че причина за поскъпването е договорка между производителите.

Търговците трябва да следят цените, на които ние произвеждаме, за да могат всички, и най-обикновените хора, да купят по-евтино яйца за празниците, препоръчаха още от Съюза на птицевъдите.

Птицевъдите заявиха още, че на Великден “трябва да се яде само българско“.

Те допълниха, че няма да допуснат внос на яйца и пилешко месо от чужбина, които да подбият цената на родните производители.

От съюза уточниха, че това не е закана, а препоръка. Птицевъдите заявиха още, че пилешкото най-вероятно ще запази цените си по празниците.

Около 17 евроцента струва в момента едно яйце в Германия, което означава, че с около 30 - 40 на сто у нас то ще е по-евтино за Великден, допълниха птицевъдите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase