Аню Ангелов. Снимка: Impactpressgroup

Към момента Военномедицинската академия (ВМА) има просрочени задължения в размер на 89 млн. лева, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Изявлението му бе в отговор на парламентарен въпрос за планирано преструктуриране на лечебните заведения в структурата на ВМА.

В началото на годината задълженията бяха 95 млн. лева, посочи Ангелов. За разлика от останалите болници на ВМА не се възстановяват разходите от министерството на здравеопазването на четирите нейни болници за спешната помощ, за психиатричната помощ, за интензивното лечение, а до първи януари т.г. - и за онкологичната помощ, оказвана на български и чужди граждани извън контингента, за който по силата на закона за отбраната и въоръжените сили министерството поема разходите, отбеляза той.

По думите му тези дейности не се покриват и от Националната здравно-осигурителна каса и разходите са изцяло за сметка на бюджета на МО, въпреки че в него не са предвидени такива средства. С други думи МО се явява нетен донор на общественото здравеопазване, заяви Аню Ангелов.

Той посочи, че за близо 60% от задълженията е одобрил погасителен план чрез заделяне на по 2 млн. лева всеки месец от получаваните средства по клинични пътеки и съкращаване на личен състав - общо 188 души от двете военни болници - в Сливен и Плевен, преобразуването им в обединени медицински пунктове само за нуждите на въоръжените сили, намаляване на разходите за консумативи и продажба на земя, сгради и медицинска апаратура.

Още по темата
Министърът обяви, че разбира, че преобразуването на двете болници ще окаже негативно влияние върху качеството на общественото медицинско обслужване в регионите на Сливен и Плевен.

По думите му изходите от създалото се положение са два - министерството да покрие разходите на ВМА за посочените дейности през последните години, а от друга страна е възможно двете болници да се трансформират в търговски дружества като покриват самостоятелно разходите си в бъдеще, като по този начин ще продължат да осигуряват съответните здравни услуги за хората от тези региони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase