На 70% от младежите им забавят заплатите. Снимка: Impact Press Group
fallback

Над 90 хиляди млади безработни имат намерение да напуснат България още тази година в търсене на работа зад граница.

Това показва изследването за младежката безработица в България, проведено в периода от 27 януари до 17 февруари 2012 година по инициатива на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент

Безработицата у нас става все по-високообразована и все по-градска. Нарастването на безработицата сред младите средни специалисти и висшисти е над два пъти в рамките на три години.

Тревожно висок е процентът на продължителната безработица, отчита още проучването. Без работа повече от една година са близо половината (46%) от безработните млади хора, а всеки шести безработен млад човек над 20 години никога не е започвал работа.

Към февруари тази година от агенция "Медиана" регистрират 190 хиляди безработни млади хора на възраст от 15 до 24 години и 330 хиляди безработни във възрастта от 15 до 29 години.

Реалната младежка безработица е над два пъти по-висока от статистически регистрираната, е един от основните изводи от проучването.

50% от младите хора се притесняват, че може да бъдат съкратени, а на близо 70% им забавят заплатите.

Социолозите отчитат още и появата на генерационна (потомствена) безработица сред младите хора. 
Това са безработни млади хора, които произхождат от семейства на безработни и също вече са родители.

Като причини за създаването на генерационна безработица се посочват бедността, отпадането от образование и съответно невъзможността за реализация на пазара на труда.

Потомствената безработица обхваща около 40 хиляди души или 3,3 процента от младите хора на възраст от 15 до 29 години, сочи изследването.

Темповете на нарастване на младежката безработица в България са едни от най-високите в Европа. Ако тенденцията се запази, може да се очаква, че България ще бъде една от страните на челните пет места в Европа по младежка безработица в рамките на 2012 г., сочи изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

245

Vlado

преди 12 години

Тук чета коментари свързани с компютри, финанси, маркетинг, мениджмънт, емиграция и още хиляди, хиляди неща. Мен пък лично си ме дърпа към село, не към чужбина. Важното е човек да се чувства добре там където живее, независимо къде е това !

244

до 271

преди 12 години

Не зная дали сте "навън",но със сигурност сте с груби пропуски в граматиката на родния си език.Постила и правописа ще ги познаете !

243

до 274

преди 12 години

Аз съм зубрила в МГ, имам магистратура по Математика и информатика, и втора такава: Финанси. И не съм се кълчила в дискотеки, и съм навън...и навън работя в най-голямата банка в Северна Америка: Credit Adjudication Officer. И съм ва 37. В България работих като Мениджър в компания, позната предимно в Западна Европа и Северна Америка: САЩ и Канада. Та аз от коя категория съм, че не ми стана ясно. Коментарът ти не върви. Не може така злобно да се изказваш, защото ти не можеш да се докажеш "навън"!

fallback