Още от утре за 25 лекарства са договорени по-ниски цени. Снимка: архив, Булфото
fallback

Националната здравноосигурителна каса договори отстъпки от цените на 38 лекарства, съобщиха от Касата.

От 16 март институцията ще заплаща по-ниски стойности за 25 медикамента. Това стана възможно след проведено договаряне между касата и притежателите на разрешение за употреба на тези лекарства.

Предстои и подписване на споразумения за още 13 лекарства, за които фирмите са подали документи за договаряне с НЗОК през последните дни.

Договорените отстъпки са в размер от 0.04 на сто до 37.3 на сто. Общата стойност на спестените финансови средства за една година, които НЗОК ще реализира от договорените до настоящия момент отстъпки, е 4 205 033 лв.

Oще по темата

Медикаментите са за лечение на тежки онкологични заболявания, диабет, ехинококоза, астма, хронични вирусни хепатити, болест на Паркинсон, шизофрения, кистозна фиброза, акромегалия и медикаменти при
наличие на трансплантирани органи и тъкани.

Според действащата нормативна уредба НЗОК има право да договаря отстъпки при лекарства за домашно лечение, заплащани на 100 процента от фонда. Това са лекарства, които са без аналог и не участват в определянето на референтна стойност с други лекарствени продукти. 

Процесът по договаряне на отстъпки няма определен срок и фирмите могат да предлагат такива по всяко време. НЗОК гарантира, че всяко новопостъпило предложение ще бъде разгледано максимално бързо.

Касата започна процедурите по договаряне на отстъпки след скандала с преразхода на средства. През 2011 година НЗОК е платила 6 милиона лева повече в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство.

Скандалът с цените на лекарствата може да струва поста на здравния министър Стефан Константинов. Премиерът вече му даде срок от няколко дни да реши проблема, в противен случай се закани да го смени.

Здравното министерство вече излезе с предложения за законови промени, които щели да понижат цените на лекарствата.

Шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче ги определи като закъснели. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

дени

преди 12 години

Какви отстъпки,това отстъпки ли са,като касата харчи милиарди на година,те направили някакви смешни отстъпки.Лекарствата трябва да паднат най-малко е 50%,но олигарси като Огнян Донев,който направи милиони от скъпите лекасртва на Софарма,няма да позволят това да се случи! Ще си плащаме скъпите лекарства и това си е!

29

anonimen

преди 12 години

Otstapki.ot 37.3 na sto...?! I pak, sa na pechalba.dokato ima parazitni strukturi,ste bade vinagi taka.prekupvachi,predpriemachi i taka na tatak.tova sa paraziti.

28

черна дупка

преди 12 години

Това е НЗОК и всичките и периферни сателитни организации,лекари, РЗИ и др.Там са парите на данъкоплатеца.

fallback