Яйцата поскъпнаха рекордно. Снимка: Булфото

Няма спекулация с цените на яйцата. Това е официалната позиция на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ), изпратена до медиите.

Намалението на яйцата на пазара е предизвикано от унищожението на голям брой кокошки през февруари 2012 г. Производителите са били принудени да прибягнат до такава мярка, за да могат да издържат финансово поради големите инвестиции, които са направили за преоборудване, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към животните.

От началото на 2012 г. производителите на яйца от ЕС трябва да изпълняват изискванията за хуманно отношение към животните. Според него се е наложила подмяна на инсталациите за отглеждане на кокошки-носачки, въведени в експлоатация преди 2005 година.

Поради тази причина в България голяма част от производителите са намалили капацитета на фермите, а друга част в момента реализират инвестиционни проекти, посочват от асоциацията. 

Трудностите за преоборудване са предизвикани от ограничените инвестиционни възможности на производителите, които през последните две години са работили нерентабилно в условията на финансова криза и постоянно повишаване на цените на зърнените култури и дъмпингови цени на яйцата от някои производители от страни-членки на ЕС, смятат производителите.

Великденските празници са характерни със завишеното потребление на яйца, но цената вероятно няма да отбележи голям ръст. Производителите на яйца са повече от 100, търговците са големи международни вериги, които работят в силна конкуренция и гарантират пазарното формиране на цената на яйцата, категорични са от бранша.

Още по темата
Утре земеделският министър Мирослав Найденов ще се срещне с представителите на производителите на яйца в страната, за да види защо в рамките на десетина дни те поскъпнаха двойно.

Вчера от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчетоха, че цената на яйцата се е покачила с 35 процента през втората половина на февруари до рекордните за последните 14 години 0,32 лв. за брой на едро в първите дни на март. През 1999 г. цената на яйцата е падала и до 0,06 лева за брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase