0.32 лв. се търгува едно яйце на едро. Снимка: архив, Impact Press Group
fallback

През февруари индексът на тържищните цени (ИТЦ) се е повишил с 6 процента - от ниво 1.437 пункта до 1.523 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Наблюденията от предходните години показват, че през февруари ИТЦ достига пиковите си за годината стойности.

През тази зима нивото на индекса се повишава заради сезонното поскъпване на плодовете и зеленчуците и рязкото поскъпване на яйцата. Цената на яйцата се покачи с 35 процента през втората половина на февруари до рекордните за последните 14 години 0,32 лв. за брой на едро в първите дни на март. През 1999 г. цената на яйцата е падала и до 0,06 лева за брой.

През февруари захарта поевтинява с 1.4 на сто, олиото - с 0.4 на сто, а оризът и лещата - с около 2 процента. Цената на кравето масло пада през февруари с 2.7 процента, кравето сирене поскъпва с 4 на сто. Цената на кашкавала, тип "Витоша", е почти без промяна спрямо януари

През миналия месец повечето месни произведения, както и рибата, поевтиняват с около 1-3 на сто, а повишение с 1,6 на сто има при цената на трайните колбаси.

На годишна база яйцата поскъпват с 60 процента; захарта - със 17,7 на сто, рибата - с 21 на сто. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5-10 на сто. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през миналата година, през февруари 2012 г. техните стойности са с около 11-16 на сто по-ниски спрямо година по-рано.

При плодовете и зеленчуците най-голямо поскъпване на месечна база има при зелето - 46 на сто (до 0,60 лв./кг) и оранжерийните краставици - 16.3 на сто (3,47 лв./кг). Цените на оранжерийните домати и картофите са се покачили спрямо януари с около 2-5 на сто, а зрелият чесън е поевтинял с 3 на сто.

Цените на повечето зеленчуци през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поевтиняването на годишна база на картофите и зрелия чесън е около 45-50 на сто.

Въпреки големия скок на цената на зелето през февруари, неговата цена остава със 17 на сто по-ниска спрямо година по-рано. Оранжерийните краставици поскъпват на годишна база средно с около 22 на сто.

При бананите и цитрусовите плодове се наблюдава поскъпване на годишна база с около 5-10 на сто, а цените на ябълките и лимоните през тази година са по-ниски с около 3-6 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

259

Анонимен

преди 12 години

Да им пикая на щастливите кокошки да им пикая!!!! АЗ СЪМ ЗА НЕЗАБАВНО НАПУСКАНЕ НА ТАЯ ПРОСТОТИЯ НАРЕЧЕНА ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ!!!!!!!!!!!!!!!

258

Анонимен

преди 12 години

Яйцата се вдигнаха заради глупавото изискване на ЕС за щастливи кокошки. ПИСНА МИ ОТ ПРОСТОТИИТЕ НА ЕС,ОТ КОИТО САМО СТРАДАМЕ И НИЩО ХУБАВО НЕ ВИЖДАМЕ!!! ПРЕДИ ГОДИНИ ЕС ЗАБРАНИ ТЕРМОМЕТРИТЕ С ЖИВАК,ЗАЩОТО БИЛИ МНОГО ОПАСНИ И СЕГА СЕ МЪЧА С СКЪП И НЕТОЧЕН ЕЛЕКТРОНЕН ТЕРМОМЕТЪР И ПАК НЕ ЗНАМ КОЛКО МИ Е ТЕМПЕРАТУРАТА!!!! ИСКАМ ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!

257

Анонимен

преди 12 години

С най-ниските доходи и с най-високите и продължаващи да растат цени ще запомним това правителство. ГЕРБ, ще е синоним на това.

fallback