0.32 лв. се търгува едно яйце на едро. Снимка: архив, Impact Press Group

През февруари индексът на тържищните цени (ИТЦ) се е повишил с 6 процента - от ниво 1.437 пункта до 1.523 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Наблюденията от предходните години показват, че през февруари ИТЦ достига пиковите си за годината стойности.

През тази зима нивото на индекса се повишава заради сезонното поскъпване на плодовете и зеленчуците и рязкото поскъпване на яйцата. Цената на яйцата се покачи с 35 процента през втората половина на февруари до рекордните за последните 14 години 0,32 лв. за брой на едро в първите дни на март. През 1999 г. цената на яйцата е падала и до 0,06 лева за брой.

През февруари захарта поевтинява с 1.4 на сто, олиото - с 0.4 на сто, а оризът и лещата - с около 2 процента. Цената на кравето масло пада през февруари с 2.7 процента, кравето сирене поскъпва с 4 на сто. Цената на кашкавала, тип "Витоша", е почти без промяна спрямо януари

През миналия месец повечето месни произведения, както и рибата, поевтиняват с около 1-3 на сто, а повишение с 1,6 на сто има при цената на трайните колбаси.

На годишна база яйцата поскъпват с 60 процента; захарта - със 17,7 на сто, рибата - с 21 на сто. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5-10 на сто. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през миналата година, през февруари 2012 г. техните стойности са с около 11-16 на сто по-ниски спрямо година по-рано.

При плодовете и зеленчуците най-голямо поскъпване на месечна база има при зелето - 46 на сто (до 0,60 лв./кг) и оранжерийните краставици - 16.3 на сто (3,47 лв./кг). Цените на оранжерийните домати и картофите са се покачили спрямо януари с около 2-5 на сто, а зрелият чесън е поевтинял с 3 на сто.

Цените на повечето зеленчуци през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поевтиняването на годишна база на картофите и зрелия чесън е около 45-50 на сто.

Въпреки големия скок на цената на зелето през февруари, неговата цена остава със 17 на сто по-ниска спрямо година по-рано. Оранжерийните краставици поскъпват на годишна база средно с около 22 на сто.

При бананите и цитрусовите плодове се наблюдава поскъпване на годишна база с около 5-10 на сто, а цените на ябълките и лимоните през тази година са по-ниски с около 3-6 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase