Сергей Игнатов. Снимка: архив Булфото
fallback

На територията на общежитията в Студентски град в София не трябва да има питейни заведения, заяви образователният министър Сергей Игнатов след среща с ректори на висшите училища, свикана заради убийството на 19-годишен студент от УНСС в Студентски град.

Той обясни, че в момента договорите на обекти, отдадени под наем от висшите училища за ресторанти и дискотеки, не могат да бъдат прекратени.

Oще по темата

“Юридически това е почти невъзможно“, обясни Игнатов.

Той заяви, че просто след изтичането им след две-три години те няма да бъдът подновени.

Министърът заяви, че този въпрос ще бъде обсъден с юристите на Министерството на образованието, младежта и науката.

До месец ще бъде направена и проверка на всичките 235 обекта в Студентски град, отдадени под наем от висшите училища.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев заяви, че е възложил проверка, която да установи дали е спазен правилникът за вътрешния ред, за настаняването и за използването на студентските общежития, след днешното убийство.

Той съобщи, че наета от УНСС фирма охранява студентските общежития на висшето училище.

Проблемите на студентите в Студентския град няма да се решат, "докато в него денонощно се продава алкохол, докато денонощно работят дискотеки и заведения, и денонощно върлуват какви ли не приходящи", коментира проф. Статев.

По думите му в Студентския град живеели над 50 000 души, а всяка вечер в квартала "пристигали и много хора на алкохолен и на развлекателен туризъм".

Ректорът на Лесотехническия университет проф. Веселин Брезин каза, че "сега Студентският град представлява някакъв увеселителен парк, който може да се види в Англия, в Америка или навсякъде по света, а студентите го наричали Лас Вегас".

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев на срещата с министър Игнатов прочете решение на Академичния съвет на СУ от 21 октомври 2009 г.

В него се казва, че обектите на Софийския университет в Студентския град не трябва да се отдават под наем на заведения или на магазини за продажба на алкохол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

1

преди 12 години

А има толкова много наболели проблеми на които никой не обръща внимание или се преструва,че го интересува. Става въпрос за проблемите на нашите студенти -настоящи и дипломирали се.Тяхната одисея започва с невъзможната реализация след придобито завършено образование,защото не са хора на някого си естествено и достига от там до безпаричието.Но на кого му пука!Не е вярно,че се работи по въпроса щом като няма резултат.Озлобиха се децата ни след поредното неуспешно интервю за работа. Замислете се!

99

анонимен

преди 12 години

За съжаление това не е първото престъпление извършено от млади хора и няма да е последното. Така ще е докато властта не се вземе в ръце и не се въведат законите за насилието,които да се спазват задължително от нас.Нашата младеж расте и се възпитава в държава в която цари безаконието и престъпността.Само преди броени дни пред Икономическия университет във Варна бе извършено показно убийство на местен бизнесмен.На какво учим младежта? Каквото виждат това и правят.Но на кого му пука?

98

до 114

преди 12 години

Абе умник, първо Рузвелт е отменил сухия режим, не го е въвел той... второ навсякъде по света в студентските кампуси има блокове за живеене и места за отдих и спорт, библиотеки, че дори и кина. А дискотеките са пръснати из града ,който иска и може - ходи! А тука просто се използва това, че студентите са дошли на издръжката на мама и тати и харчат на воля , същото е с цените в магазините , колкото по далеч си от СГ толкова по евтино е в магазините!

fallback