Снимка: БТА

Специалистът по ландшафтна архитектура Снежана Петрова ще замени досегашния директор на Държавния природен парк „Витоша“ Тома Белев. Днес Изпълнителната агенция по горите обяви резултатите от конкурсите за нови директори на четири природни парка и на четири регионални дирекции по горите, съобщиха от ведомството.

Досегашните директори на природните паркове „Врачански Балкан“ инж. Николай Ненчев и „Русенски Лом“ Милко Белберов са преизбрани. Поради неуспешно представилите се кандидати в конкурса за парк „Шуменско плато“ процедурата е закрита, поясниха от агенцията.

Новите назначения се очакваха от екологичните организации с тревога заради подозрението, че чрез конкурсите за нови директори държавата цели отстраняването на сегашния шеф на парк „Витоша, станал неудобен след скандалите около узаконяването на горските терени под ски зоните в планината.

Буквално минути преди обявяването на резултатите Андрей Ковачев от партия „Зелените“ прогнозира, че конкурсът за Витоша вероятно ще бъде спечелен от Снежана Петрова.

Ковачев посочи, че Петрова, която е с дългогодишен стаж в „Агролеспроект”, е в добри взаимоотношения и с председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев, за когото се смята, че стои зад собственика на ски-влековете „Витоша ски”.

Според Гиргина Даскалова от дружеството за защита на птиците конкурсът за директор на природен парк „Сините камъни” ще бъде спечелен от Ирина Петрова, която е била лесоинженер в дървопреработвателна фирма „Чумерна” ЕАД. Фирмата се занимава с пласмент на дървен материал и реализация на сечите в региона на Сливен, най-вече на територията на държавното лесничейство Твърдица.

Даскалова припомни, че срещу сегашния директор на парка инж. Иван Иванов има атака от бившия директор на РДГ Сливен Пейо Върбанов, който в момента оглавява югоизточното държавно предприятие, и се опитва да прокара интересите на икономическата група около него.

Даскалова съобщи, че на територията на парка има незаконни заменки, а дирекцията води дело те да бъдат отменени. Има доказано и незаконно строителство на територията на природен парк „Сините камъни”, коментира още тя.

"Зелените" се опасяват и от прокарване на нечисти интереси в парк Пирин, където "нещо се мъти" в посока за промяна на границите на парка.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase