Безработни на опашка в Сливен. Снимка: Булфото
fallback

Още по-сериозни трусове на пазара на труда ни очакват до 2020 година. След осем години работната сила у нас ще намалее с 10 на сто и близо 700 хиляди българи ще бъдат извън пазара на труда. Това прогнозират експертите на Министерството на труда и социалната политика.

Най-трудно ще си намират работа хората със средно образование. През 2020 година те ще бъдат с 400 хиляди повече от сега. След тях се нареждат висшистите и тези с основно и по-ниско образование, съобщи bTV.

По-малко хора ще са необходими в селското, горското и рибното стопанство, както и в промишлеността.

През 2020 г. ще има по-малко заети в селското стопанство, но повече в сферата на услугите. В момента в търговията, транспорта и хотелиерството са ангажирани 15 процента от българите, а след осем години те ще бъдат 22 процента.

Прогнозите на социалното министерство показват, че след осем години ще имат работа повече квалифицирани кадри.

Двойно повече хора ще погълнат научните изследвания и административните дейности. Ще замрат обаче професии като оператор на машини и монтажник на изделия.

До една година социалното ведомство ще изготви сайт, в който ще публикува прогнозите си за развитието на трудовия пазар. Така информацията ще е достъпна за всеки.

Още бизнес новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

До 62

преди 12 години

Работил си,плащал си данъци и имаш трудов стаж естествено,че ако останеш без работа държавата трябва да ти помогне.Обаче аз визирах едно малцинство което не работи,плодят се като *** и паразитират на гърба на данъкоплатеца.Всички се сещате кой са тези хора с кое не сте съгласни?

48

муспи

преди 12 години

Всички които изповядвате че не трябва да се чака на държавата, можете ли да кажете каква е работата на държавата? Сега тя обогатява своите хора, които на нея разчитат, за сметка на тези дето разчитат на себе си.

47

чичо Тиквичка

преди 12 години

Със 110 процента!

fallback