Снимка: БТА
fallback

 И днес няма напредък по спорния въпрос за изплащане на допълнителни бонуси на миньорите от „Мини Марица-изток“, които те искат заради значителното преизпълнение на плана за добив на въглища.

Това разбра Investor.bg от председателя на синдикалната организация на КНСБ в мините Валентин Пенев.

Ръководството на дружеството и синдикатите обаче са решили да бъде изплатено допълнително възнаграждение в размер на 10,35% върху брутното трудово възнаграждение на работниците за четвъртото тримесечие на 2011 г. То ще бъде начислено към индивидуалните работни заплати на всички работници и служители в дружеството за месец декември 2011 г.

Половината от това допълнително трудово възнаграждение ще бъде съобразено с индивидуалните оценки на всеки един работник и служител за съответния период.

Парите са от резервния фонд "Работна заплата“ и те са останали като спестени от отпуски и санкции на заетите. Той поясни, че по принцип такива компенсации се разпределят между работещите в дружеството всяко тримесечие. В случая става въпрос за спестените средства през последното тримесечие на 2011 г.

Междувременно от централата на КНСБ съобщиха, че продължават ефективните стачни действия в „Мини Марица-изток”. Днес ефективно стачкуващите са общо 2 230 или 92% от работещите.

В събота (21 януари) стачкуващите миньори ще проведат протестен митинг пред сградата на дружеството с участието на президентите на на двата синдиката Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че съдебният иск за законността на стачката в "Мини Марица-изток" ще бъде оттеглен.

В петия ден на миньорската стачка загубите на дружеството вече надхвърлят 5,5 милиона лева.

Още новини от икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Наблюдаващ

преди 12 години

67-ми, ти ще отидеш ли да си разсипваш белите дробове и да бачкаш като кърт за 1000 лв? Те какви са - балъци ли? И като свършат балъците кой ще ти копа въглищата, след като управниците ни се дупеха и затваряха блокове на АЕЦ?!*** народ, ей...

61

rumen221

преди 12 години

НЯМА ДЪРЖАВНО НЯМА ЧАСТНОПОВЕЧЕТО РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА КАТО ТЕЗИ В МАРИЦА-ИЗТОКОТКЪДЕ НИ ПРАТИ ТЕЗИ *** Чуйте ги само...:"... - Инж. Танев като представител на работодателите заяви, че стачката няма основание за провеждане, особено по икономически причини..."Какво ни казва този свръх-либерал:- Какви неблагодарни работници... сърдят се, че вземат три пъти по-малко пари от гърците, при същата производителност... неблагодарни глезльоци!Така е при свръх-либерализма ПО-СИЛНИЯ ФИНАНСОВО, ИКОНОМИЧЕСКИ ИЛИ ЧИСТО СИЛОВО Е ВИНАГИ ПРАВ!!!Помислих, че този ОТКРОВЕН ФАШИЗЪМ ИЛИ РОБОВЛАДЕЛСКО ПОВЕДЕНИЕ Е СЛУЧАЙНО НО, НЕ Е ЧУЙТЕ ВОЖДА МУ БОКО: - миньорите получават от порядъка на 2300 лева заплата едни от най-големите заплати. За Нова година им изплатиха 1300 лева бонуси, плюс за храна, и какво ли още не"КАКВО КАЗВА ФЮРЕРА И ГАУЛАЙТЕРИТЕ НА МИНЬОРИТЕ/РАБОТНИЦИТЕ ЕВРЕИ: - НЕ СТИГА, ЧЕ НЕ СТЕ ГЛАДНИ..., АМИ ИСКАТЕ И ДА СТЕ ОБЛЕЧЕНИ... НАКРАЯ, ГЛЕЗЛЬОВЦИ ТАКИВА, ЩЕ ПОИСКАТЕ И ДА СТЕ И ОБУТИ... ЕГАСИ ГЛЕЗЛЬОЦИТЕ... ДА ЯДЕТЕ ПО ТРИ ПЪТИ НА ДЕН ВИ СТИГА КУЧЕТАТА ЯДАТ ПО ВЕДНЪЖ!ТАКА Е:- МИНЬОРИТЕ/РАБОТНИЦИТЕ си мислят, че живеят в Държава с ДЕМОКРАЦИЯ, а то било ЧИСТ ФАШИЗЪМ!!! - НИЩО НЕ РАЗБИРАТ, тези ***, ОТ ДЯНКОВИЯ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ...:- МИНЬОРА/РАБОТНИКА ИМА ПРАВО ДА РАБОТИ, А ЧОРБАДЖИЯТА МУ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА МУ ПЛАЩА САМО КОЛКОТО ДА НЕ УМРЕ- ПРИ КАПИТАЛИЗМА ТРУДА БИЛ СТОКА АЙДЕ ДЕ!!!Е! ТЕ ТОВА Е, СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ ИЛИ ГО БЪЛКАМ С ФАШИЗЪМ - на който не му харесва терминал-2!!!

60

rex

преди 12 години

Като не ги "кефаят" заплатите ....... чергата на суджук и чорбаджията друг ...... е казал народа. Не е лесно да работиш там ... ама на фона на общата мизария .... извинете.. не говорим за неизпалтени заплатии говорим за БОНУСИ и още Ми че те утре могат да поискат и 5 бинки чисто без бинусите да вземат. Алоооу! Миньорите ако сте свиканли да сте миньори .... що не се забиете дълбоко под земята да видите какво е там и колко пари ще ви дадат? Ама питам накрая КОЙ ГИ ПОДКОКОРОСА ТЯХ ЗА СТАЧКАТА? А?

fallback