Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и Русенският митрополит Неофит. Снимка: Impact Press Group
fallback

Врачанският митрополит Калиник поиска извинение и прошка, а Русенският митрополит Неофит обяви, че не е предател.

Изказванията им бяха във връзка с оповестеното им вчера агентурно минало. Комисията по досиетата разкри, че 11 от общо 15 митрополити от Светия синод са били агенти на ДС.

"Ако някой нещо е засегнат като епархиот (жител) на Врачанска епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и Всечистия кръст да бъда простен", заяви дядо Калиник пред журналисти.

Той беше категоричен, че за никого не е донасял нищо лошо.

Митрополит Калиник изрази единствено учудване, че е имал псевдоними като агент Рилски и Велко. Той допълни, че при многобройните си пътувания зад граница е правил доклади до председателя на Светия Синод.

Дядо Калиник отрече да е бил принуждаван да сътрудничи на Държавна сигурност. "Имал съм свои виждания, свои разбирания, така както е казано в Библията - "всяка власт е от Бога", ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа", обясни той агентурното си минало.

Разкритието на комисията не е изненада за никого, включително за свещениците, тъй като владиката многократно е признавал и в изповед този факт.

Врачанският епархийски съвет разпространи днес становище, в което се казва, че "прошката от свещенството и миряните, ако има какво да се прости, отдавна е дадена" и всички категорично застават зад църковния архиерей.

"Не се чувствам виновен към никого или че съм предавал някого, а просто съм изпълнил нещо, което в онова време е било изискване, когато е трябвало да се пътува извън страната. Това е било желание на Държавна сигурност и затова съм спокоен и чист пред съвестта си, че не служа в църквата като предател", коментира от своя страна митрополит Неофит.

За пътуванията си в чужбина е имал срещи с ДС, в които са се разменяли мисли по съвременното международно положение, каква е обстановката, в която ще се провеждат конференциите, за които се организират пътуванията. 

След завръщането му от чужбина се е проявявал интерес към това, което е станало, как е протекло и какви срещи  е имало.

Oще по темата

"Това с нищо не уврежда нито авторитета, нито живота и официалното отношение на тези лица, с които е имало контакти, разговори, срещи и за които се е водел някакъв отчет. Така се е получило и т.нар. досие. Това не е кандидатстване за работа в тази посока, а чисто и просто следване на реда, по който тогава е ставало всяко пътуване в чужбина", обясни митрополитът.

"Ако някой се е почувствал засегнат от някои мои действия в това направление, да ги сподели и да ме изобличи, но вече минаха повече от 20 години след демократичните промени и никой не каза нищо по този въпрос", заяви митрополит Неофит.

Междувременно Варненският и Великопреславски митрополит Кирил пропусна днес да отслужи божествената света литургия по повод храмовия празник на църквата "Свети Атанасий" в града.

Въпреки че предварително беше официално обявено,че владиката ще направи това в съслужие с други свещеници, той не се появи там.

Според събралите се миряни дядо Кирил се е скрил заради досето си от ДС. Вече втори ден мобилният му телефон е изключен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 12 години

Да бе - агент Гоце си направихме президент, ама църковните служители - ау, нее, не може да им простим!Плява! 44 много точно го казва - "дъвка за балончета"...

45

Анонимен

преди 12 години

SAS PAGONITE NA DIAVOLA Tova sa nashite vishi duhovnici. A za po nishite , ne mi se govori ...

44

...

преди 12 години

OSTAVETE MITROPOLITITE NA MIRA ! VSICHKI SA GERTVA NA SISTEMATA ! DA NE MISLITE CHE SA BILI ISTINSKI AGENTI ? BALGARSKITE MITROPOLITI I SVESHTENNIZI SA NAISTINA MNOGO BLIZO DO BOG I AKO IMATE PROBLEMI XODETE DA VI PEQT, POMAGA, VQRVAITE !

fallback