Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Снимка: Impact Press Group
fallback

11 от общо 15  митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Комисията по досиетата публикува днес решение за ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности – Българска православна църква – патриарх и митрополити.

Почти всички са били агенти на 6-то управление на ДС. Името на патриарх Максим обаче не присъства в списъка на сътрудниците на бившите тоталитарни служби.

От Комисията обаче уточняват, че проверката на ръководителите и членовете на управителните органи на Българската православна църква продължава.

Сред изнесените агенти е Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който скандализира обществото с лъскавата си лимузина Линкълн, която получил като дарение с цел да пести разход за бензин.

Той е бил секретен сътрудник и се е подвизавал с псевдонимите Ковачев и Владислав.

Oще по темата

Старозагорскит митрополит Галактион е бил агент в  6-то управление на ДС с псевдоним Мишо.

В списъка фигурират имената още на Видинския митрополит Дометиан, Плевенския Игнатий и на Сливенския митрополит Йоаникий.

Агент на 6-то управление е бил и Великотърновският митрополит Григорий, който е бил агент Ваньо.

Митрополит Йосиф, който отговаря за САЩ, Канада и Австралия, е бил агент и секретен сътрудник, и е работил под псевдонимите Николов и Зографов. Преди време той сам обяви публично, че е работел за тайните служби.

Врачанският митрополит Калиник е бил агент Рилски и Велко, Неврокопски митрополит Натанаил е бил секретен сътрудник Благоев, Западно-и Средноевропейският митрополит Симеон е бил агент Христов.

Русенският митрополит Неофит също е бил агент на ДС с псевдоним Симеонов.

Светият Синод на няколко пъти променяше позицията си и се обяви против проверката.

Комисията по досиетата обаче заплаши висшия клир с глоба, ако не предостави личните данни на служителите, за да бъдат проверени за агентурно минало.

В крайна сметка Синодът изпрати данните, но приложи становище от юристи, че изобщо не трябва да бъде проверяван.

Започнаха и проверки на Светия Синод от данъчните служби и инспекцията по труда за похарчени държавни пари и плащани осигуровки.

Последният голям скандал около църквата се завихри, след като Синодът се обяви против ин витро процедурите и сурогатното майчинство. След няколко дни обаче ревизираха позицията си и се обявиха само срещу сурогатното майчинство.

Комисията по досиетата излезе с решение и за Мюсюлманско изповедание – главен мюфтия и членове на Висшия мюсюлмански съвет.

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи е бил агент Андрей. Вербуван е през 1989 г. В списъка изплува името и на Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански съвет от 12.05.2010 г. до  20.04.2011 г., който е бил щатен и нещатен служител.

Комисията установи принадлежност към службите на още петима души от Висшия мюсюлмански съвет – Искрен Добруджалиев, Насуф Насуф, Осман Исмаилов, Ридван Кадьов, Шефкет Хаджи.

Проверка в католическата църква у нас е установила принадлежност само на един човек – Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивска епархия от 31 юли 1988 година. Той е бил агент с псевдонима Петър, вербуван през 1987 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

170

Анонимен

преди 12 години

За жалост това не са хора, които градят, а разграбват и рушат с цената на всичко, като стриктно се придържат към принципите на шестаците: "Остър ум, хладно сърце, чисти ръце".

169

ппанцхо

преди 12 години

Една лека анатема?Ама няма кой да им я издаде.Интересно защо никой не иска да се покае и да отиде в манастир като обикновен монах.Това би било един пример за нас?

168

Анонимен

преди 12 години

Интересно Господ къде ще сложи ченгетата с раса.......

fallback