Снимка: Булфото
fallback

"Има православие, има България. Без Българската Православна Църква, българският народ и българската държава нямат бъдеще".

Това пишат в писмо до медиите и до патриарх Максим 25 интелектуалци, сред тях: Антон Дончев, Андрей Пантев, Георги Марков, Иван Юхновски, Любомир Левчев и др.

"Огорчени и възмутени от интригите срещу Светата Българска Православна Църква" те твърдят, че в обществото ни набира скорост зловеща тенденция - да се обругава всичко, което е изконно българско.

Oще по темата

"Преследва се подлата цел достойните архиереи, които защищават православието и отечественото достойнство и чест, да бъдат принизени в очите на паството. Целта е ясна - лесно се управлява стадо, чийто духовни пастири са разпиляни или компрометирани. А всеки разумен човек в България знае, че най-голяма заслуга за оцеляването на Отечеството през последните хиляда и сто години има именно Българската Православна Църква", пишат интелектуалците.

В писмото си те призовават висшето духовенство да е уверено и силно, за да може България да изтърпи и преодолее тежките изпитания.

Последните месеци няколко скандала разтърсиха върховете на висшето духовенство у нас. Навръх Никулден варненският митрополит Кирил се появи с луксозен екоавтомобил.

След това пък се завъртя случаят с досиетата на свещениците и висшия клир.

Последва и данъчна проверка в Българската православна църква за това как са раздавани субсидии през последните 10 години. НАП ще проверява и дали Светият синод е плащал осигуровки на свещениците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

326

Линкълн Варненски

преди 12 години

СИНОДАЛНИ КОПНЕЖИНе ме гори великата съблазънбрада да имам в тоз живот,но все пак не е зле да съм помазанза жрец в светия ни синод.О, вечери на прелестите зимни!Снегът танцува над Содом,а седем старци в приказки интимниизпразват чашите със ром.Ще смъкна мозъка си чак в коремаи функции там ще му дам:по деветнадесет часа ще дрема,останалите пет - ще ям.И пак ще дремна, пак ще ям за двама,и пак виното ще се лей,а стана ли сто двайсет килограма -ще си празнувам юбилей.

325

rossen.kulov

преди 12 години

Vqrata e izmislena kakto se kazva v zaglavieto na novinata za upravlenie na ovcete...

324

намръщен

преди 12 години

Перун, те са интелектуалци, саНе е интелектуалец Слави Дългия и неговата ***, босфорската телевизия, която ни залива с турско-американскки ***, чалгаджийките. Впрочем, някои чалгаджии са по-културни от хора в Б/Босфорска/ТВ. Не може дългия да подарява на *** мацки джипове, а ако пловдивския, варненския митрополити имат такива да се вдига врява до небесата.Босфорската телевизия си има едно рекламно образче и все за него намила. Отец Иван

fallback