Снимка: Булфото
fallback

Строежът на метрото от Цариградско шосе до летището ще бъде финансирано със средства от Оперативна програма "Транспорт", обяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма.

По думите му европейско финансиране ще бъде осигурено и за рехабилитацията и модернизацията на Централна жп гара в София, както и за интермодалния терминал в Пловдив, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Според предварителните разчети с над 100 млн. евро от освободените средства ще бъде финансиран проекта за разширение на столичното метро до летище София. За рехабилитацията на Централна жп гара  ще бъдат заделени около 20 млн. евро.

Планирано е те да бъдат завършени до края 2014 г.

До този момент по програмата са сключени договори за безвъзмездна помощ за над 1.7 млрд. евро, което е около 87 на сто от бюджета на програмата, уточни министър Московски.

“През лятото на следващата година предстои да завърши проекта за изграждане на ж.п линията „Свиленград – турска граница”, лотове 2 и 3 на “Тракия“, както и новите отсечки на софийското метро”, каза още министър Московски.

По-късно този следобед предстои среща на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова с представители на Комитета за наблюдение на оперативна програма „Транспорт” по повод разширението на първия лъч на метрото.

Участъкът е от ж. к. "Младост 1" (метростанция №13)  до бул. "Цариградско шосе"  с обща дължина 2,2 км, 2 метростанции и голям буферен паркинг на бул. „Цариградско шосе” за 1300 коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Студент в Дания

преди 12 години

А с какво пътуват тези, които могат да си позволят билети? С лимузини ли? Дори и така да е, с метро ще се стига много по-бързо и лесно. На мен ми е писнало от наглите бакшиши на летището, с нетърпение чакам да направят метрото. Прибирам се на всеки 2 месеца. За сведение, дори в малкия Вилнюс има влак от гарата до летището. Малко хора пътуват с него, но е нужно да го има!

66

до 67

преди 12 години

Разбира се че връзката с летището е приоритет метрото вече ходи до младост, няма европеиска столица която да няма метро връзка централна гара летище, до летище софия не са само хората които пътуват, всяко едно летище е един малъл град, на летището работат няколко хиляди души, включително всички виждаме този район как се развива и до няколко години трафика ще бъде повече от колкото до младост. Що се отнася до хората които си позволяват билети са всякакви благодарение на ниско тарифните компании.

65

Анонимен

преди 12 години

приоритет е връзката с младост 4 , а не с летището. Всъщност лица, които могат да си позволят самолетен билет едва ли ще ходят до летището с метро. Виж жителите на Младост -над 150 000 са оставени с лоша връзка с центъра-без метро(щото сега метрото е далеееече от Младост 2 и Младост 4), тесен булевард "А Малинов". Колко често пътувате до младост, и колко често до летището. приоритет е метро до младост 4, а не до летището.

fallback