Снимка: БТА

КНСБ моли депутатите да не гласуват промени в пенсионната възраст от 2012 г.

В обръщение на президента на профсъюза Пламен Димитров той призовава парламентът да гласува единствено бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ и да остави пенсионната възраст да следва планираното в Националното споразумение, което било в съответствие с очакваното нарастване на продължителността на живота.

Според Димитров ефектът от увеличаването на пенсионната възраст е почти незабележим.

"Не се подвеждайте по бомбастичните числа на икономията на разходи, които ви се поднасят като аргументи. Внимателно разгледайте разчетите, таблиците и графиките, които очертават очакваното въздействие на измененията.

Още по темата

Очевидно е, че ефектът от увеличаването на пенсионната възраст е почти незабележим. Още повече, че там не са отразени увеличените разходи за пенсиите на лицата с придобити права до настоящата година и побързали да подадат документи преди 01.01.2012 г. тъкмо поради увеличението на възрастта", заявява Пламен Димитров.

Огромната част от икономията идва главно от другите две мерки, включени в промените – от по-икономичното осъвременяване на пенсиите (само с инфлацията) и отказът да се прилага еднаква тежест на годините осигурителен стаж от 2017 година, смятат от КНСБ.

Според Пламен Димитров с общите усилия на парламента, правителството и социалните партньори може да се прецизира законодателството и да се предприемат действията, които ще имат позитивен ефект върху ДОО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase