Ромски палат в столичния кв. "Христо Ботев". Снимка: Булфото
fallback

Роми строят палати с отпуснати пари за образование на малцинствата.

Това показва проверка на прокуратурата за потънали близо $5 млн. от средствата, дадени на ромски образователен фонд "Будапеща".

До момента по досъдебното производство са разпитани само свидетели, но според магистратите скоро ще бъдат повдигнати и обвинения.

Oще по темата

Събраните досега доказателства сочат, че с тези 5 милиона долара е трябвало да бъде заличена огромната разлика в образованието на ромите и българите чрез политики и програми, включително и десегрегацията на образователната система.

Вместо това обаче средствата са били разграбени и с тях шефове на неправителствени организации са си построили огромни палати, купили са си луксозни автомобили и са започнали частен бизнес.

Скъпи имоти, вдигнати с пари за образование на ромите, има в района около Плевен, в Монтана и Стара Загора, където били седалищата на организациите, разследвани за най-големи злоупотреби, показва проверка на в. "Монитор".

Към момента в списъка на НПО-та със съмнителни сделки има 23 организации.

Преди седмици вътрешният министър Цветан Цветанов също съобщи, че са установени злоупотреби със средства, предвидени за ромското включване както от страна на неправителствени организации, така и от държавния сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

175

борд

преди 12 години

Само мандатност не е достатъчна. Директорите не могат и не трябва да бъдат нито "работодатели", нито "мениджъри". Какъв мениджмънт има в едно училище ?! Да се отдаде лавката под наем и да се прибере комисионна ?! Да се чуди как да излъже общината с щата, как да принуждава персонала да излиза "доброволно" в неплатен отпуск или да го изхвърля на борсата след 15 юни за да прибира заплатите за летните месеци и после да раздава бонуси както му скимне?! В голяма част от училищата и дет. градини например счетоводители, касиери и някои учители получават в пъти по-големи бонуси, които после се делят с "мениджърите". Учебно-възпитателният процес е последна грижа на "мениджъра" в епохата на делегираните бюджети.Някой да се опита да анализира кадровата политика на училищния "работодател"? Каква система прилага да привлича по-квалифицирани, доказано добри професионалисти в подарените, т.е. поверените заведения?! Някаква рвзултатна дейност по повишаване на квалификацията на най-важния субект в УВП - Учителя?! Няяяяяма такова нещо. Точно обратното - в училищата тревожно нараства броят на "сезонните" учители и "оборотните" учителски места с цел да се присвояват заплатите за летните месеци, "работодателят-мениджър" все по-често умишлено назначава нередовни учители не само с цел икономии от заплатите на специалисти, но и защото тези хора са много удобни - манипулируеми и послушни. Ето защо НЕЗАБАВНО следва да се пресече този произвол в българското училище, защото нищо добро не ни чака като народ. Директори - само с функции,координиращи УВП, назначавани заедно с учителите от един и същ работодател - училищен борд към общината, който да е отговорен за всичко, осигуряващо съществуването на нормална и ефективна образователна система

174

kredit

преди 12 години

Така е, прав си. Но и при нас имаше преди години един такъв "почин". И знаеш ли на какви гледки се нагледах, тичайки за здраве в Западния парк?..Роми работят, излегнали се на пейките, кафетата до тях, препичат се на слънце и чакат денят да мине, да го отчетат..Друг случай. Цяла бригада "работещи ***" задружно мъкнеше току що отсечена бреза от гората към домовете... Та така..Законът ще го гласуват, ще го отчетат, обаче както се случва обикновено ние имаме закони, но те НЕ СЕ КОНТРОЛИРАТ.

173

Хитлер ще се върне

преди 12 години

Абе кво им се връзвате на тия *** бе оставяте ги сами да измират в мизерията си да ни чистят казаните майка им долна те са под нивото на *** дори ***

fallback