Снимка: КЗП
fallback

Комисията за защита на потребителите забрани продажбата на китайски детски столчета, причиняващи алергии, съобщиха от комисията.

Лабораторни изпитвания са установили съдържание на 25,75% на забранения за стоки за деца пластификатор диетилхексилфталат. Безопасното количество за възрастни е 0,1 %. В изделието има и миграция на олово 197,4 mg/kg при разрешена 90 mg/kg.

Столчетата са с метална тръбна конструкция и имат атрактивна дамаска с анимационни герои и седалка, която издава звук при сядане на детето.

Забранени са и зимни якета с качулка марка „Diamond” за деца до 7 години заради наличието на връзки в областта на талията. Увиването около кръста или закачането на връзките за различни предмети може да нарани детето.

Спрени са също и детски маратонки от марката „Rco“, тип ролери, тъй като търговецът не е предоставил инструкции как да се ползват безопасно и не е предупредил, че са задължителни предпазни средства за китките, дланите, лактите, коленете и главата на детето.

Експертите препоръчват родителите да избягват декорации от имитации на плодове, изработени от стиропор и пластмаса. Стиропорените ябълки, портокали, банани лесно могат да бъдат раздробени дори в ръцете на дете и поглъщането на малките частици да доведе до задавяне или задушаване.

Пластмасовите гроздове, дюли, мушмули често имат лесно отделящи се малки елементи, поглъщането на които съдържа същите рискове.

Фигурките за декорация на Дядо Коледа, Снежанка, джуджета и други символи на празниците могат да са с остри ръбове или ненадеждно защитени механизми за сгъване, които крият опасности от порязване или приклещване на пръстите, предупреждават от КЗП.

Ароматните свещи понякога имат допълнителни елементи като зърна от кафе например, които хвърчат при нагряване и могат да доведат до изгаряния, а в някои случаи и да предизвикат пожари.

От началото на годината КЗП е забранила 277 вида опасни стоки, разкрити на територията на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Служител

преди 12 години

Здравейте! Пиша ви като служител в фирма "DIAMOND" който се занимава със случая от началото!!!Да действително имахме детски якета спрени за проверка от КЗП още на 22.07.2011г., след множество проверки от различни лаборатории и огромни суми платени за провеждането на тестове от КЗП не ни приеха резултатите и решиха да предприемат тестване на запечатаната проба взета първоначално. На 10.11.2011г. получихме забрана за продаване на пазара на детски якета марка DIAMOND поради наличие на еластичен шнур в областта на качулката( а не както се споменава в съобщението по медиите в областта на талията). След проверка на детските якета за премахнат шнур от представител на КЗП-Хасково всички детски якета бяха освободени за продажба на 17.11.2011г. Защо от въпросната КЗП не обърнат внимание какви загуби претърпяхме със спирането на продажбата на якетата от м.Юли до м.Ноември? И да публикуват съобщение което остави че не е вярно понеже ние имаме разрешение за продажба, ами и да кажат че връзките са в областта на (талията)ха ха ха, каква опасност представляват там , а пък и да ми отговорят там ли са ги тествали???

6

Besen

преди 12 години

1. Джъмбо са най-големите *** - продават ***, гаранцията им е измама и т.н мислех да подавам жалба в КЗП, но като видях каква разправия е и се отказах2. Относно столчето.... подариха ни такова преди около 6 месеца и щерката много му се радва...за сега няма проблем, но ще го изхвърля за да не тестваме какво ще стане. Големия въпрос тука е защо да му е.а майката тия работи не се тестват преди да се пуснат в магазинната мрежа. Много хора няма да разберат ваобще, че има някакъв проблем

5

Бабо

преди 12 години

"Стоките" в джъмбо са *** китайските дръвчета, от по-смотаните при това. По-зле от Илиенци!

fallback