Снимка: архив, Reuters
fallback

Необходима е цялостна промяна на модела за решаване на споровете лекар - пациент, каза в Националния пресклуб на БТА Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

В обществото има огромно напрежение след поредните случаи на лекарски грешки, виждаме нетърпимост към бездушието и хората стават все по-активни, каза Станимир Хасърджиев.

Виждаме пълната неспособност на лекарското съсловие да предложи конкретни мерки за поправяне на системата и затова се налага ние да предлагаме решение.

НПО е подготвила предложения до министъра на здравеопазването Стефан Константинов и до Комисията по здравеопазването, които да залегнат в Закон за правата и задълженията на пациента.

В него трябва да има ясна процедура за решаване на спорове между лекар и пациент, каза Хасърджиев.

Oще по темата
 Организацията предлага да се използва опитът на Великобритания или на Германия при контрола над Здравната каса и болниците.

НПО предлага да се разширят правомощията на изпълнителна агенция "Медицински одит" за разследване и произнасяне по казуси за лекарски грешки, като към нея се създаде група от представители на обществото.

Искаме коренна промяна на системата за съдебно-медицинска  експертиза и редовно сертифициране на лекарите - не може да се разчита само на получената преди години специализация, посочиха представители на граждански движения.

В контролните органи на Здравната каса трябва да има равнопоставеност на експертите и на гражданите, обявиха те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

и още по драстично

преди 12 години

Искам изследване за всичко!!.........ако не е толкова трагично бибило много смешно.то е като да отидеш на аерогара и да поискаш да летиш за някъде или за навсякъде......

145

лекар съм

преди 12 години

отговарям веднага с "Да".Поставих++ на 144 и 145 .Но за друго говорех - пациентите в кабинетите са безучастни , не внимават при указанията на лекаря.....не дават ясни сиптоми т е оплаквания....ежедневие: Имам високо кръвно! ......пия това ама не помага...... и се започва ....добре де как реши ,че е кръвно ? ......ми прамерих го .......А какво те накара да го премериш?...по зле от детска градина Човека си е поставил диагноза !! .....оплквания няма ....

144

Анонимен

преди 12 години

МОЛЯ НЯКОЙ ДОКТОР ДА ОТГОВОРИ:ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ЗАБРАНЯТ РЕКЛАМНИТЕ РЕЦЕПТИ, РАЗДАВАНИ НА ДОКТОРИТЕ ОТ ТЪРГОВЦИ НА ЛЕКАРСТВА С ЦЕЛ ПРОДАВАНЕ НА ТЯХНОТО ЛЕКАРСТВО, КАТО В ЗАМЯНА СЕ ДАВА КОМИСИОН ИЛИ ПОДАРЪЦИ???

fallback