Снимка: архив, Булфото
fallback

Центърът за защита правата в здравеопазването ще сезира прокуратурата и премиера Бойко Борисов за нелегитимност на болница "Лозенец" в извършването на детски чернодробни трансплантации, съобщи д-р Стойчо Кацаров.

Оттам настояват премиерът Бойко  Борисов да освободи от поста незабавно директора на болницата д-р Любомир Спасов, докато се разследва вината на длъжностните лица, издали разрешителното на болницата.

Според организацията издаденото разрешително за чернодробни трансплантации не отговаря на нормативните разпоредби, тъй като лечебното заведение не отговаря на медицинските стандарти по урология, по хирургия и на наредбата за извършване на трансплантации на органи, тъкани и клетки.

В болницата нямало нито един специалист по чернодробна, панкреатична и жлъчна хирургия, нито детска клиника по хирургия.

От 2008 г. до 2011 г. в болница "Лозенец" са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина, отчетоха още от центъра.

"Всички твърдения за нелегитимност на детските чернодробни трансплантации, не отговарят на истината", коментира пред БТА директорът на болницата доц. Любомир Спасов.

Гарантираме, че Университетска болница "Лозенец" отговаря на всички нормативни изисквания - като професионални и материални ресурси, за да осъществява тази сложна, високотехнологична медицинска дейност, заявява още д-р Спасов, цитиран от пресслужбата на болницата.

Междувременно от министерството на здравеопазването съобщиха, че Университетска болница "Лозенец" има разрешение за извършване на всякакъв вид трансплантации на органи.

Разрешителното е подновено на 21 януари 2011 г. на базата на документи, предоставени от болницата.

От ведомството обясняват, че в най-скоро време ще бъде извършена проверка на лечебното заведение от изпълнителната агенция по трансплантации.

От 2007 г. досега в болница "Лозенец" са извършени 14 детски чернодробни трансплантации, като с летален изход са 6 от тях. Това означава, че смъртността при тези операции е 43 на сто, съобщават от МЗ.

От 3 февруари 2011 г. в лечебното заведение не са извършвани детски чернодробни трансплантации, допълват още от пресслужбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 12 години

отивайки за първи път в тази болницата бях поразена от вежливоста,вниманието с което бяхме посрещна ти в обстановка топла,уютна с модерна техника,различаваща се от представите ми за българска болница и най-важното,че всички ние граждани на тази страна можем да се ползваме и да получим адекватна помощ,а това все пак се дължи на успешният мениджмънт на директора на лечебното заведение,чието име по нашенски е поругано публично

22

Гост

преди 12 години

Правителствена болница отдавна не е такава, каквато е била едно време - недосегаема и оградена с дувари. Отворена е към всички пациенти, а не само към богопомазаните от правителсвото, работи със Здравната каса и не знам защо трябва да се плюе срещу управата и, при положение , че това е единствената такава модерна и оборудвана по американски стандарти болница в България.

21

гост

преди 12 години

Да, лош процент успеваемост има, но пред варианта да са 14 от 14 неуспешни, поради това , че живеем в идиотска страна, не е ли по - важно , че има 6 спасени живи и здрави деца?! Дълбоко се съмнявам в нелигитимността на документите и липсата на специализиран екип за операциите, имайки предвид нивото на лекарите, на доц. Спасов и на факта, че в болница "Лозенец" трансплантации се извършват и от чуждестранни лекари. Това е една възможност за просперитет на иначе западащото българско здравеопазване

fallback