Снимка: Impact Press Group
fallback

За периода 2007-2011 г. задълженията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се увеличават.

Към края на септември тази година дълговете на университета са 10 милиона лева. Това се посочва в отчетния доклад на ректора на СУ проф. Иван Илчев, представен на заседанието на Общото събрание на висшето училище.

Днес се очаква то да избере новия ректор за следващите четири години.

Проф. Илчев ще се бори за втори ректорски мандат заедно с още трима претенденти за поста. Това са бившият декан на Геолого-географския факултет - проф. Петър Славейков, проф. Валери Стефанов от Факултета по славянски филологии и проф. Божидар Ангелов - декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ.

Малко над 2 млн. лева от задълженията на СУ са за такса "битови отпадъци".

Илчев коментира, че по време на неговия ректорски мандат "цената на топлоенергията расте като бебе - доста бързо". Въпреки кризата имотното състояние на СУ се подобрява за изминалия 4-годишен период, отчете ректорът на СУ.

Той съобщи, че се запазва броят на кандидат-студентите и те са между 10 000 и 11 000 души годишно. В Софийския университет се обучават около 1000 чужди студенти и над 200 специализанти от 64 страни.

Oще по темата

"Ще имаме представител на нашия университет в Китай, който да помогне за привличането и на китайски студенти", посочи Илчев.

По време на заседанието на Общото събрание на СУ студенти от неправителствената организация "Призив" се събраха на протест в двора на Ректората срещу планирания скок с 16% на студентските такси за следващата учебна година.

Те са против записаната в проектобюджета на правителството идея студентът да поема до 2/3 от разходите по обучението си в държавна поръчка. Досега студентската такса не можеше да надвишава 50% от издръжката.

Протестиращите издигнаха плакат с надпис: "Само богатите ли имат право да учат?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Пламена

преди 12 години

Нека университетът се управлявлява по-отговорно финансово! Подкрепям протеста- СУ се нуждае от социално отговорна политика!

75

бре

преди 12 години

Абе, 72 друго исках да кажа, недей много да плюеш по нашето образование, защото има някои специалности в които малко страни могат да ни съперничат. Където аз работя постоянно ме питат за ИТ, които да доведа от България за да им работят, защото холандчетата и белгийчетата учат ФИЛОСОФИЯ, мола тиса. В Швеция образованието е безплатно, Норвегия също, но там питай колко взима един преподавател. И последно, всичко зависи от теб, допълнително винаги ще четеш ЦЯЛ ЖИВОТ, няма как да ти го налеят!

74

до 68

преди 12 години

Е докато се делим на партии все ще ни клатът, те и това целят ! Излиза се на протест ако смятате, че е смилен и има за какво да се протестира и се абстрахирате от инициаторите на протеста. Демокрацията се отстоява, тя не е даденост!

fallback