Снимка: priziv.org
fallback

Протест срещу повишаването на размера на таксите в законопроекта за Бюджет 2012 готвят студентите от Софийския университет.

Той ще се проведе на международния ден на студентите – 17 ноември, от 11 часа в двора на ректората на Алма матер.

"Искат държавата да плаща все по-малко, а ние, студентите, да поемаме все повече: вече до 2/3 от разходите по обучението могат да се стоварят върху нас! Това предвижда Законопроектът за държавния бюджет за 2012 г. чрез поправка в Закона за висшето образование, където думите "една втора" се заменят с "две трети"!", се чете в посланието за протест на инициаторите.

Те посочват, че ако готвените промени станат факт, студентите съвсем "законово" ще трябва да плащат значително по-високи такси.

Така например за педагогика, администрация и управление, икономика и туризъм таксите може да достигнат 457 лв., за право, социология, филология, история, философия, психология, политически науки и обществени комуникации – 731 лв. на година, за специалности като природните науки, информатика, архитектура, инженерните специалности – над 1000 лева на година.

Oще по темата

"В нашата родина България ние, студентите, от години изпитваме всевъзможни притеснения и натиск от различните власти и бизнеса. Непрекъснато се намаляват държавните пари за висшето и средното образование, таксите се покачват ежегодно – а от 2012 се предвижда просто шеметното им увеличение. На свой ред убеждават ни, че няма по-хубаво нещо от това да се теглят кредити, които при тази безработица и мизерия могат да бъдат единствено от полза на банкери и свързани с тях политици и академици", продължават организаторите на протеста.

"Нека не позволяваме на правителството да отнеме живота ни! Да се съберем всички заедно на студентско събиране-протест!", завършва посланието, публикувано на сайта priziv.org.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

153

Анонимен

преди 12 години

Обрекли сте се да търпите това, понеже просто не мислите достатъчно. Вместо да се опитате да мислите, отивате в университета за да ви налеят акъл и да ви изпразнят джоба.Е, няма лошо, те знанията все струват нещо, нали?.Но като свикнеш така да придобиваш знания после цял живот може да ти наливат глупости в главата, понеже така си свикнал, да учиш, а не да мислиш.А последствията от действията на хора, които не мислят, могат да са доста неприятни.Особено ако са "учени".

152

jasemi

преди 12 години

Добре де студентите за 2 лв на година ли искат да получат образование?Толкова много ли са 1000 лв на година? Няма да пушат,няма да пият и ето ти ги половината от парите!Айде почвайте с минусите!

151

Детектифф

преди 12 години

Въпреки минусите които неминуемо ласкателите ще нашляпкат, аз подчертавам някои истини.1986-88 година-студентите след призив на Политбюро прибираха реколтата от полето заради изселничеството,1989- МВР се ДЕПОЛИТИЗИРА, след 1989-студентите са в подкрепа на демокрацията, макар и с не дотам демократични средства, 2008-9 год-МВР СЕ ПОЛИТИЗИРА, Бойко гледа от годишни календари в канцелариите на МВР сградите, актуално и в момента. Къде зацикли демокрацията е основният въпрос и завинаги ли????

fallback