Снимка: Булфото

Младите българи няма да могат да разчитат на държавна пенсия, защото в демографски грохнала България изборът е или късно пенсиониране, или малки пенсии, пише в анализ Investor.bg.

Правителството иска пенсионната възраст да бъде вдигната още от следващата година и причината е, че българите са една от петте най-застарели нации в света, с най-бързо намаляващо население и с голям процент неграмотни сред младите.

По данни за 2009 г.  България е сред държавите с най-застаряло население, редом с Япония, Германия, Италия и Швеция, но страната не е толкова богата и индустриално развита.

От друга страна, българските ученици са в челото на децата с най-големи проблеми при четенето в ЕС. Освен това осмокласниците у нас са последни в ЕС по знания по математика и природни науки.

На този фон работещите, които днес са около 30-годишни, ще трябва да се погрижат сами за старините си, защото държавата буквално няма да може – или ще ви пенсионира на 75 години, или ще ви дава смешна пенсия, защото един работещ ще издържа трима пенсионери, деца и други неработещи.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase