Снимка: Архив Булфото
fallback

Сдружението "Родопски хайдути" започва акция за набиране на български книги, които да бъдат дарени на хората с българско самосъзнание, живеещи в Северна Гърция, съобщиха от ръководството на организацията.

Кампанията за събиране на българска историческа и художествена литература се организира в София, Пловдив, Смолян, Златоград и в други градове из страната.

"Родопски хайдути" е създадено като сдружение през 2009 г. от група родопчани от различни райони в страната, обединени от идеята да съхраняват и продължават родопските традиции.

И до ден-днешен от другата страна на южната ни граница има родопчани, които са запазили езика, бита и културата си. Това се посочва в публикуван призив на "Родопски хайдути" по повод на кампанията за набиране на български книги.

От сдружението допълват, че в пограничните родопски села може да се чуе един от най-запазените и автентични диалекти. "Години наред гръцката държава се опитва да не позволи комуникацията между родопчаните от двете страни на синора, но членството ни в Европейския съюз спомогна за премахване на тази пречка", се посочва в призива на "Родопски хайдути".

Инициаторите за събиране на дарението обясняват, че кампанията ще продължи до януари 2012 г., след което книгите ще бъдат предоставени "по подходящ начин и в подходящо време на хората с българско самосъзнание, живеещи в днешната Северна Гърция".

Сред инициативите на сдружение "Родопски хайдути" са първо хайдушко сборище и хайдушки поход. Облечени в автентични родопски носии, последователи на "Родопски хайдути" преминаха през септември по стъпките някогашните родопски войводи в четиридневен хайдушки поход из Родопите.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

239

до 116

преди 11 години

Ти си лъжец, никакъв гагаузин не си! Гагаузите говорят тюркски диалект и са православни християни, т. е. точно обратното на това, което твърдиш, че е. Най-вероятно си хомовец.

238

до 116

преди 11 години

Гагаузите говорят тюркски диалект и са православни християни, т. е. точно обратното на това, което твърдиш, че е. Най-вероятно си хомовец.

237

до 116

преди 11 години

Ти си лъжец, никакъв гагаузин не си! Гагаузите говорят на тюркски диалект и са православни християни, т. е. точно обратното на това, което ти твърдиш. Най-вероятно си хомовец.

fallback