Колко да ти вземат от минималната работна заплата? Снимка: Булфото
fallback

Да се въведат глоби за служители и работници, които работят без трудови договори, решиха синдикати, работодатели и правителство.

Социалните партньори обаче не се споразумяха в какъв размер да са санкциите за некоректните работници и къде да отиват събраните средства.

Според Божидар Данев от Българската стопанска камара (БСК) партньорите спорели за това дали глобата да бъде определен процент от заплатата, или да е в размер от 20 до 300 лв.

Ако се наложи такава "широка" санкция обаче, ще се създадат условия за корупция, смята Данев.

От БСК предлагат и събраните от такси и глоби средства да отиват в републиканския бюджет, а оттам да се разпределят според конкретните нужди.

КНСБ предлага глобата да е в размер на 10% от минималната работна заплата, а според КТ "Подкрепа" наказанието трябва да е обвързано с пропуснатите осигурителни ползи.

Така според предложението на Константин Тренчев работникът ще се наказва "формално", защото санкциите от глоби да се събират в социален фонд, а парите от него постъпват в НОИ като осигуровки.

Oще по темата

Крайното решение по размера на глобите предстои да бъде взето на следващи заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

До сряда правителството ще бъде готово с предложението си за увеличение на пенсиите, което ще се разгледа най-вероятно на следващата среща между работодатели, синдикати и правителство на 15 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

161

Анонимен

преди 12 години

Синдикатите и Инспекциите са най-големите Мишки.За пореден път направихте богатите още по-богати а обикновенният работник още по-беден.Преди два месеца си смених работа и ми изискваха всички необходими документи за постъпване на работа,но не искат да подпишем договор.Казаха ми да си мълча,ако не ми харесва да се махам.По някаква случайност след първия месец дойде инспекцията по труда,а шефа ми каза да отидем и да се скрием заедно с още няколко човека той щял да оправи нещата.Нали знаете как.Пари

160

до 163

преди 12 години

Сори аз работя само 4е без ТД а ти се моли шефът да не ти каже че ще трябва да работиш без ТД или не ставаш.Тогава ще те питам ти *** ли си или гледаш да си нахраниш децата.

159

Анонимен

преди 12 години

162Току що оправда всичките ***, които стоят без работа и крадат за да нахранят децата си. Ти *** ли си ?

fallback