Протестът на БАН на 2 ноември 2011. Снимка: Булфото
fallback

Допълнителни 5 млн. лв. ще отпусне правителството за съфинансиране на европейски проекти, по които Българската академия на науките работи, съобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Oще по темата
Към момента има осигурени 10 милиона. По този начин всеки добър проект ще може да бъде от държавата, увери премиерът два дни след като стотици учени от БАН протестираха пред парламента заради орязването на държавната субсидия.

По-рано днес премиерът заяви, че „заплати в БАН ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари”.

Преди ден пък по повод протестите на БАН финансовият министър Симеон Дянков каза, че "вместо да стоят по улиците", е по-добре учените да правят европейски проекти, и има 400 млн. лева, които БАН в момента не използва.

Според премиера Борисов много професори в момента работят прекрасно по европейски проекти и са много доволни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Роската

преди 12 години

до номер 20. Хем се правиш на учен хем си *** голям. Как ще ти дадат ЕС пари ако не им представиш проект или ??? Какво искаш ти? Да дойде някой да ти каже ето ти 200 бона пък ти си мисли какво ще откриваш с тях.. било то топла вода или огън........

26

Roskata

преди 12 години

тук имам чувството, че се плачат само "учени" дето имат незначителна работа и нямат никакви проекти. Правят някакви глупости и получават заплати за тях... Един сериозен учен, който работи по проект и има сериозна сфера на дейност, немога да си го представя да се оплаква тук , че неполучва нищо при положение ,че за защитен проект се дават луди пари . Да не говорим приходи от патенти и други простотии.

25

Анонимен

преди 12 години

Бойко, разбра ли най-после, че не можеш да се подиграваш с по-учените от теб? Овчари да ставаме, а?

fallback