Снимка: Архив, Булфото
fallback

Карането със светещи фарове намалява броя на жертвите от катастрофи през зимата. Това сочи статистиката на КАТ за последните 5 години, когато у нас действа задължителното шофиране с включени светлини от 1 ноември до 1 март, пише в. “Труд”.

307 души загиват средногодишно при пътни злополуки през четирите месеца на есенно-зимния сезон в България в периода 1990-2010 г. Средният брой на жертвите пада до 259 или с 15,5% в 5-годишния период след 1 ноември 2006 г., когато влиза в сила задължението да се кара на фарове. А 5,5% е отчетеното намаление на жертвите спрямо предишните 5 години - от 2001 до 2006 г.

Пътната полиция напомня, че глобата за неправилно използване на светлини е от 20 до 150 лв., ако това нарушение е довело до опасност от катастрофа.

На 1 ноември - във вторник, запалете фаровете! Призивът е на КАТ към всички шофьори. Защото пътните полицаи са убедени - с пуснати светлини на автомобилите убитите при катастрофи намаляват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Митко

преди 12 години

Дали окюравяхме или станахме далтонисти?Ако не виждаш лек автомобил би трябвало да си върнеш книжката,а?Как не виждате лек автомобил бе колеги?Ако не виждаме лек автомобил,как виждаме кюфтето?Вай,вай,вай....

72

сд

преди 12 години

Заради многото тъмбори,които нямат съвестта да си включат светлините при шофиране в лоши метеорологични условия,всички ние ще трябва да караме целия сезон така.Виждал съм ги денем в непрогледна мъгла без светлини и ,когато го спрях един такъв *** и го помолих да си пусне светлините,ми каза да си гледам работата.Такова *** незаслужава да се вози и в каруца.Не е похвално,но не изтърпях наглостта му и ... светна ги в крайна сметка!

71

Шофъор 2

преди 12 години

Не съм много съгласен с теб,колега. Незнам дали има статистика,но съм сигурен ,че не мощните и скъпи коли са в основата на повечето ПТП-та.ДА,шофъорите на подобни автомобили си позволяват повече своеволия,но незабравяй смотанящината на много други,които ако не причинят,то поне създават предпоставка за ПТП.Карането в средата на пътя-бавно, престрояване рязко-без мигач,липса на навик да се огледаш на кръстовище чие е предимството и куп други *** грешкки не се правят от скъпата кола,а от хорат

fallback