Снимка: Reuters
fallback

Публичните домове да бъдат лицензирани, предлага фондация "Риск монитор". Организацията представи изследване на тема "За и против легализация на проституцията", което се е допитало до различни слоеве на обществото у нас.

Изследването цитира данни, според които в България месечно проституират между 5000 и 8000 души. За сметка на това общият брой на клиентите пък е около 3700 души.

От проституиращите у нас 90% са жени, 5 на сто са мъже и останалите 5% – транссексуални. Ромите сред тях са 70 на сто.

В България проституцията е извънредно разпространена и е над нивата в по-голямата част на Европа. Тя обаче не е и не може да бъде "свободна професия", тъй като се управлява над 90% от криминални мрежи, изтъкват от фондацията. Докладът определя явлението като "социален феномен със значителни мащаби".

Същевременно от фондацията отчитат, че узаконяването на проституцията надали ще вкара приходи в хазната, а и повечето проституиращи не желаят да излязат на светло.

Едно от предложенията е да се прекрати наказателното преследване на проституиращите по текстове за безделничество. Друго предложение е да се върне легализирането на определени дейности, както е било през 1918 година.

Според данните от представеното днес изследване над 56% от запитаните определят предоставянето на сексуслуги като неморално, а 18,8% смятат, че това е престъпление. Над половината смятат, че основният фактор, който подтиква хората към проституиране, е бедността. 18,4 на сто намират в продаването на секс - възможност за по-високи доходи.

Голям процент от запитаните на възраст между 30 и 50 г. са на мнение, че проституцията трябва да бъде легализирана. Хората от останалите възрастови групи обаче са против вкарването на "най-древната професия" в законови рамки.

Хората с висше и полувисше образование и жителите на областните градове са "за" легализацията на проституцията. На обратното мнение са тези с основно образование и живеещите в малките градове и в селата.

Софиянци се разделят на две равни части за това дали проституцията да бъде легализирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

181

Мислещ

преди 12 години

189, 188 и вие ли сте от комплексираните хорица, които свързват проституцията с болните си фантазии."Германката от какво е лишена ,че проституира ?!" Нали знаеш колко момичета се изнасят за тези "развити" страни за да дават удоволствие на извратеняци? А защо има нужда от тези чужденки най-вече от източна европа? Капиш?Пратете дъщерите си и жените си, майките си. Какво толкова.Ама сте страхливи шушумиги, дето някои неща сте виждали само на картинка.

180

ВИЕ СТЕ ТЪПАЦИ...!

преди 12 години

Я , ДА ВИДИМ, КОЛКО ЗА ХОРАТА КОИТО ХАРЕСВАТ РАБОТАТА СИ ...И , Я РАБОТЯТ....!ДА ПРОДАВАШ СЕКС, НЕ Е ...КАТО ДА БЕРЕШ ЗЕЛЕ И КАРТОФИ ИЛИ ДА ЧАТИШ НА КОМПЮТЪР!НАКАРАЙТЕ НЯКОЯ ОТ.... ОКОЛОВРЪСТНОТО, ДА ГО НАПРАВИ...И ВЕДНАГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ РАЗЛИКАТА!ЗА ВСЯКА РАБОТА --ТРЯБВАТ.... "МОТИВИРАНИ ХОРА"...!"МОТИВАЦИИТЕ ЗА ТРУД", СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ИНДИВИДУАЛНО.....ВСЕКИ САМ ЗА СЕБЕ СИ!НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪДНИК ИЛИ КРИТИК ---НА КОГОТО Й ...ДА БИЛО!ВСЕКИ Е СВОБОДЕН--САМ ДА СИ ИЗБИРА "ХАРАКТЕРА НА ТРУДА"!

179

Разумът

преди 12 години

Там е работата, че при проституцията обикновено не става както при другата работа - не ти харесва и напускаш. Въобще не е същото. Тези жени разрушават личния си живот и твърде рядко го правят доброволно, а тези, при които е доброволно, имат някакви проблеми обикновено. Не е тук въпросът дали ти харесва или не (все едно обичаш ли сладолед или не), въпросът е, че проституцията си е форма на насилие над личността. Нима някой от тук пишещите би уважавал ***? Или би подкрепил дъщеря си да ста

fallback