Президентът на Бразилия Дилма Русеф и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Снимка: БТА
fallback

С думите „изключително скъп гост“ посрещна премиера Борисов президентът на Бразилия Дилма Русеф.

„Срещата, която току-що имах с министър-председателя Бойко Борисов, ме убеди, че България в момента е постигнала много стабилно икономическо положение, че има голям ръст на инвестициите в много сфери – в пътища, магистрали, метро. Това ме радва, защото показва, че тя е намерила пътя за спокойствие и стабилност“.

Така започна изказването си в Министерския съвет президентът на Бразилия. Тя изрази надежда, че тенденцията на ръст на икономиката в България ще се запази, особено в контекста на световната кризата и нестабилността на еврозоната.

Президентът обяви, че Бразилия е готова да си сътрудничи във всички икономически области на страната ни, но стана ясно, че сферата на образованието я интересува най-силно.

„България има изтъкнати специалисти и преподаватели в много науки, най-вече точните“, подчерта Русеф.

Тя два пъти повтори, че специалистите по математика и физика са много ценни за страната й, както и преподавателите по медицина.

Oще по темата

„Смятам, че все пак най-големият плюс на Бразилия е нейното огромно население. Именно този огромен брой потребители са много интересен пункт за взаимоотношения между България и Бразилия“, заяви Русеф.

„Бразилия е стратегически партньор на ЕС и от тази гледна точка България би могла да бъде както пункт за вход, така и за изход на интереси и взаимоотношения на европейските държави и Бразилия“, заяви президентът.

В края на изказването си тя благодари за поканата, която е получила от премиера Борисов да гостува в страната, с която е свързана „сърдечно“.

Не пропусна да благодари и за „изключително топлия прием“, който е получила от президента Георги Първанов преди това.

„С две думи, България освен като член на ЕС, в лицето на госпожа Русеф – президент на една от най-мощните икономики в света, има още една възможност и един излаз в преодоляването на финансово-икономическата криза“, обобщи в началото на речта си премиерът Борисов.

Той не пропусна да припомни с широка усмивка как по време на встъпването на Дилма Русеф в длъжност държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън казала: „Завиждам ти, имате такъв приятел в лицето на президента вече госпожа Русеф“.

Борисов обяви, че днес двете делегации ще се договорят за обмен на студенти и каза, че се надява, че „много бразилски студенти ще дойдат в нашите университети“. Договорки премиерът очаква и в сферата на строителството, на технологиите.

Премиерът благодари няколко пъти на президента Русеф, защото беше поласкан, че гостуването й в България е веднага след визитата й в Брюксел.

„Имайте предвид, че това са символи и знаци, които в цял свят ще бъдат разчетени, че президентът на Бразилия от Брюксел е дошла в София. Още веднъж благодаря, че и с това помагате на България много“, завърши изказването си Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

346

Гошко

преди 12 години

Естествено, че ще е очарована! Все едно лидерът на някоя средно-статистическа африканска държава да дойда в България и да не възхитен, като се има предвид мизерията при тях! Факт е, че Бразилия са във възход, но възхода при тях е главно по бреговата им ивица, там се развива живота при тях! Иначе гетата им са пълна трагедия, където изцяло властва престъпност и корупция! И при тях като тук по-голямата част на населението е бедно, може би по-бедно от нас.

345

Анонимен

преди 12 години

Рио като цяло си е гето с латиноси, но и то е по-хубаво от България. Кой знае как ще се смее тази жена после, като и кажат кой е Рапона.

344

до 357

преди 12 години

и какъв беше технологичният напредък при комунизма? Правехме Правец 8, когато "мръсните капиталисти и фашисти" имаха 32 битови компютри.. Крахме Трабант, Вартбург и Москвич, за които се чакаше по 5 години, когато "изпадналите западняци" караха Мерцедес, БМВ .. Или изпращахме 3 влакови композиции с ягоди и домати за "братския СССР" и в замяна на това получавахме 3 трактора! О ЙЕ !

fallback