Снимка: Булфото
fallback

България бавно, но сигурно продължава да погребва туристическата си репутация, пише „Российская газета“.

Няма съмнения, че краят на летния сезон 2011 г. ще се превърне в кошмар за българските туроператори в началото на 2012 г., когато руснаците масово ще изберат други курорти, загърбвайки Златни пясъци, Слънчев бряг и хилядите останали хотели в цяла България. При това българите трябва да благодарят на самите себе си за запомнящата се антиреклама.

Oще по темата

През последните пет дни всички руски медии започват и завършват новинарските си емисии с информация от България. Като от фронтовата линия всекидневно се съобщава колко още руснаци не могат да се върнат от почивка.

Първоначално „късметлиите“, които можаха да удължат с няколко часа пребиваването си в българските курорти, бяха над 600. След това числото започна да намалява.

Но много бавно, за да могат българските заинтересовани и официални лица с чиста съвест да заявят: направихме всичко възможно, така че пребивавалите в България руснаци да останат само с добри впечатления от почивката си.

С други думи, българските туроператори със сигурност няма да могат да разчитат през следващата година не само на онези, които денонощия бяха блокирани на летищата в Бургас и Варна, но и на техните познати и роднини, както и на десетки хиляди други руснаци, които почти седмица следят безобразието с етикет „произведено в България“.

Няма съмнение, че ако на мястото на гражданите на Русия бяха британци или германци, проблемът щеше да бъде решен за броени часове или поне за денонощие. А „братушките“ могат да почакат. Такава е народопсихологията на повечето българи, независимо какво казват официалните лица в София по този повод.

Всичко това със сигурност ще изплува в спомените на онези от руснаците, които през следващата година ще се замислят коя страна ще изберат, за да платят за качествена почивка.

Междувременно във вторник България продължаваше да бъде мястото на заточение на почти 200 руснаци. Преговорите между туроператора и авиокомпанията не дават никакви резултати. Bulgaria Air категорично отказва да изпълнява полети с клиенти на „Алма тур“ заради дълга от 3,6 милиона евро. Това се казва в съобщение на самата авиокомпания. Така че не е известно колко още ще продължи непланираният „отпуск“ на руските граждани в България.

Най-накрая българските власти реагираха достатъчно рязко. Във вторник главният прокурор на България Борис Велчев заяви: „Не става дума за спор между две фирми, а за репутацията на държавата“. Прокуратурата съобщи, че икономическата полиция прави проверка на двамата участници в скандала по подозрения в икономически злоупотреби, заключава „Российская газета“.

От своя страна руската федерална агенция за туризъм Ростуризъм заяви, че е сериозно обезпокоена от ситуацията, свързана с връщането на руските туристи, пристигнали в България със самолети на авиокомпанията Bulgaria Air по линия на туроператора Алма Тур.

"Обръщаме внимание на руските туроператори, че е недопустимо да се изпращат руски туристи в България по линия на компанията „Алма Тур“ без надлежно гаранционно осигуряване на връщането им в родината", се казва в съобщение на сайта на Ростуризъм.

В съобщението е посочен номерът, под който е регистрирана „Алма Тур“ в единния федерален регистър на туроператорите, предаде ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Анонимен

преди 12 години

Да се смееш ли, да плачеш ли... *** Тур да се разформирова и да пращат управляващияте я по затворите. Така де - някой дръпна няколко милиона, за сметка на репутацията на страната ни. А ние блеем като овце и плюем по руснаците. Че те какво са виновни? Че са си платили билетите ли? Или че са дошли да си харчат парите при нас? Жалка история. Пълен патос.

125

АгАТА до 126

преди 12 години

научи се да пишеш на български пикльоо, доколкото разбрах и ти си част от крадливите мутри, марш от българия ***.

124

DO TOIA AGATA 124

преди 12 години

KOI SME NIE I KOI STE VIE ......TUKA PLIUEM I PIKAEM KADETO TRIBVA I SME SI VAV DARZAVATA......NA TEBE KATO NE TI HARESVA SABIRAI SE I IZ4EZVAI....IASNO LI E FES....HAIDE SAS ZDRAVE

fallback