Снимка: Специализирана болница по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина "София"
fallback

Близо половината мъже, които заедно с партньорката си са преминали през ин витро, смятат, че процедурата е направила връзката им още по-здрава. Подкрепят ги и 45 % от жените.

Резултатите са от неформално проучване, проведено сред 355 мъже и жени с репродуктивни проблеми от цялата страна.

Целта на изледването е да се видят основните проблеми на "силната половинка" в двойката, страдаща от безплодие.

Анкетите сравняват мъжката и женската гледната точка по темата, за да покажат дали дамите са наясно през какво минават половинките им. Инициативата е на сдружение "Зачатие" и инвитро болница "София".

Изследването е продиктувано от мнението на 5 на сто от жените, според които мъжете им не са имали никакви затруднения по време на ин витро процедурите.

Сериозно е разминаването в начина, по който половинките мислят, че партньорът им е приел новината за съществуването на репродуктивни проблеми в двойката.

Докато повече от половината анкетирани жени смятат, че мъжете им са реагирали спокойно на новината, само 19 на сто от мъжете са заявили това. В същото време 23,8% от тях признават, че са били много разстроени, което е било забелязано само от 8% от дамите.

С анкетата се разбива и друг стереотип, че при наличието на репродуктивни проблеми, първоначално нежната половинка в двойката поема удара от новината. Според резултатите 54,8% от мъжете смятат, че причината може да е у тях. При жените този процент е по-малък – почти 40 на сто.

Oще по темата

Дългото чакане за резултати са основните трудности за 44,3% от мъжете по време на ин витро процедурата. Като други проблеми те посочват финансовият аспект (32,8%), както и тежките и болезнени процедури. Според анкетата същите фактори тормозят и повечето жени, които се подлагат на процедурата.

Най-малък проблем мъжете имат с честото отсъствие от работата – като основна пречка са го отбелязали едва 10% от тях. При дамите този фактор също заема последно място – само 8,2 % от тях са посочили, че ги затруднява.

Значително по-малко жени съзнават и по-ниското самочувствие на партньора, в резултат на изследванията и процедурите. Те са 16,3% от всички анкетирани, докато мъжете, признаващи този факт, са 24,6%.

Около 5% от всички участници в проучването обаче, се гордеят, че са преминали през процеса и са станали родители.

Неформалното изследване сред двойките е първият етап на инициативата "Как да говорим за безплодието?", която започна у нас.

Организиран е и конкурс за съвети как да говорим с партньора за стерилитет и ин витро. Подробности може да намерите на Facebook страница Talk in vitro.

Dnes.bg е основен медиен партньор на кампанията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

gandiplaya

преди 12 години

Ние също с моята половинка имаме такъв проблем.Живеем в чужбина и се лекуваме там.В момента сме в изчакване на започване на тези процедури.Наистина са много болезнени,но когато знаеш крайният резултат това няма значение.И точно в тези моменти наистина разбираш дали човека до теб е точният.Мога разбира се да говоря за себе си и ви казвам,че това ви прави силни хора.Не се предавайте а се борете за най-голямото щастие-едно малко човече.Вярвайте!

15

до 10

преди 12 години

Няма гарнция че като ходиш на лекар ще те излекува в БГ лекарите една диагноза като хората немогат да ти направят

14

някой

преди 12 години

До: номер 4И преди да почнеш да ми изнасяш поредната проповед за това какво е казал Господ и какво е казал Иисус ще ти кажа, че ин витро процедурите са отдавна признати и от Ватикана, недей да се правиш на по-праведен от самия Папа!!!

fallback