Снимка: Специализирана болница по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина "София"

Двойки, страдащи от безплодие от цялата страна, могат да помогнат на други хора с репродуктивни проблеми, ако се включат в анонимно проучване.

То е част от единствена по рода си инициатива "Как да говорим за безплодието?", която започва у нас. Организатори са сдружение „Зачатие” и ин витро болница „София”. Проучването има за цел да определи какви са проблемите на „силната половина” в двойката.

„Темата е деликатна и понякога един от двамата партньори няма точна представа през какво минава другият”, твърдят инициаторите.

Резултатите ще дадат ценни насоки, които да се използват при предоставянето на медицински услуги на мъжете, страдащи от стерилитет, както и да се подобри тяхната информираност .

„Например, оказва се, че много от тях си мислят, че не са стерилни, защото вече имат деца, а това не винаги е така”, уточняват организаторите.

„Мъжете почти не говорят за проблема”, споделя и д-р Владимиров от болница „София”. 

„Много по-лесно една жена разказва през какво е преминала и какви са поуките. Затова апелираме към всички, особено към мъжете, които са решили успешно трудностите със зачеването, да отделят 5 минути и да попълнят нашата анкета", допълва той. 

Анкетата може да се намери на фейсбук страница Talk in vitro и е напълно анонимна.

Като следващ етап, организаторите планират и конкурс за най-практични съвети за това как да говорим с партньора за безплодие и ин витро.

По данни на сдружение „Зачатие” у  нас има над 270 000 двойки с репродуктивни проблеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase