Снимка: Архив Булфото
fallback

Навършват се две години от трагичния инцидент в Охридското езеро, при който загинаха 15 българи. Подсъдимите за смъртта им - капитанът на кораба "Илинден" Сотир Филевски и инспекторът в германската компания "Лойд" Бранко Баич, бяха осъдени от Охридския съд на по една година затвор. 

Адвокатът на наследниците на загиналите българи Владимир Владимиров поиска процесът да започне отначало заради противоречивостта на мотивите към присъдите, предаде БНР.

Възмездието не е най-важното нещо в наказателното право. В случая ние се борим за справедливост и в тази връзка е подадена съответната жалба. Такава жалба е подадена и от другите пострадали. Жалба са пуснали и обвиняемите, каза Владимиров.

На практика по отношение на обвиняемия Бранко Баич присъдата страда от липса на каквито и да е мотиви, от липса на каквито и да е документи, които да обособят неговата отговорност и вина, каза Владимиров.

За разлика от капитан Сотир Филевски в случая с Баич не е направен никакъв анализ на неговото поведение на фона на задълженията му.

Съгласно договор, сключен между държавната администрация на Македония и фирмата "Германишер Лойд" за сертифициране на корабите в Охридското езеро, всички документи, които германският “Лойд” издава, ще бъдат считани като документи, издавани от държавната македонска организация и сега само си представете – удобно ли е за македонския съд да накаже толкова страшно и да коментира нескопосаните действия на Баич на фона на този договор, каза адвокатът.

Oще по темата

Това е нещото, което нас най-много ни притеснява, но разбира се сме взели съответните мерки и предполагам, че и прокуратурата ще реагира по най-адекватния и справедлив начин, посочи Владимиров.

По думите му вариантите за развитие на процеса са три.

Делото да бъде разгледано много бързо със съответните констатации, че са допуснати груби материални и процесуални нарушения на закона и то да бъде върнато обратно в съда в Охрид със съответните указания.

Вторият вариант е прокуратурата да разшири кръга на обвиняемите въз основа на констатации и указания от второинстационния съд.

Третият вариант, който според мен е напълно възможен също, то е да се разгледа по същество и на втора инстанция - Апелативния съд в град Битоля, обясни Владимиров.

Паметната плоча на хора, помагали за спасяването на нашите сънародници, е ограбена, каза от своя страна председателят на инициативния комитет "Пети септември" Кънчо Георгиев. По негови данни паметникът е унищожаван неколкократно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

песимист

преди 12 години

Каде ни е външния министър!? Да вземе отношение ,а не да подписва двустранни споразомения с македония!

fallback