Слави Трифонов. Снимка: Булфото
fallback

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров осъди телевизионния водещ Слави Трифонов за неверни и обидни твърдения към него, отправени от екрана на bTV.

Те били изречени от шоумена в предаването му "Шоуто на Слави" на 23 и 27 юни 2005 г.

На 19 юли тази година Софийският градски съд реши Трифонов да плати на Сидеров 45 хил. лв. обезщетение, както и разноските по делото от 479 лв. и натрупаната лихва.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Магистратите по делото са разгледали записи на предаванията на шоуто. От тях станало ясно, че Трифонов е отправил обида към Сидеров, наричайки го "фашист" и "фюрер".

Според шоумена това е "политическа метафора", но магистратите не са приели оправданието му, посочва партийният вестник на националистите.

"Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация.

Квалификацията "фюрер" се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност", пише в решението на съда.

"С изказването си в предаването си от 23 юни 2005 г. ответникът (Трифонов – б.р.) е наклеветил ищеца, казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза "циганите на сапун".

Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул Волен Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото", констатират съдиите и посочват, че съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

"Свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не вреди другиму – да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му", аргументират се магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

406

Станислав

преди 12 години

до НАТАЛИ: Чула си? Къде си го чула? В Шоуто на Слави ли?

405

НАТАЛИ

преди 12 години

ПО ПОВОД ТЕМАТА,АЗ СЪЩО БЯХ ЧУЛА НЕЩО ПОДОБНО.И не мисля,че Слави лъже,но нали знаете,като имате вуйчо владика всичко става хахахх

404

Анонимен

преди 12 години

Слави на ***!!!!!!!!!!

fallback