Почти изцяло запазена мозайка от IV век с площ над 30 кв. метра в руините на голяма сграда със зала е открита при археологическите разкопки под бул. „Кн. Мария Луиза”.

Министърът на културата Вежди Рашидов и кметицата на София Йорданка Фандъкова разгледаха новите археологически находки. 

В южната част на проучвания участък сега е разкрита нова голяма сграда. Тя е със значителни размери, различни помещения, баня и двор с плочи.

В едно от помещенията се разкри изцяло запазена подова мозайка с разнообразни геометрични мотиви и централна емблема – радиално разположени сегменти от кръг, около които е оформен венец.

Сградата е имала богата строителна история, като разкритите на отделни места по-ранни стени показват съвсем различен план и организация на помещенията.

Археолозите са установили, че сградата е принадлежала на знатен жител на град Сердика и че мозайката е била част от зала за приеми.

Фандъкова заяви, че откритите находки са изцяло собственост на държавата.

Четири пъти е бил променян проектът за строителството на осмата метростанция от втория метродиаметър в София, което всъщност е дало възможност да бъдат запазени на място и каменните плочи от основните улици на римския град, и сградите по нея.

„Това са невероятни неща, които мисля, че ще направят най-модерната и най-красивата метростанция в Европа на това място”, подчерта кметът.

"Бях общински съветник, когато се строяха Халите и отдолу излезе централният вход на Сердика и Средец, който бе затрупан с чакъл от предишните кметове на София. Фандъкова е първият кмет, който се осмели да открие уникалния сам по себе си подземен град", посочи министър Рашидов.

По думите му културният туризъм трябва да замени алкохолния туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase