Снимка: Булфото
fallback

Антимонополната комисия има съмнения за картелни споразумения и господстващо положение на „Лукойл България“ на пазара на горивата, съобщиха от ведомството.

КЗК е приела секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво.

Анализът проследява пазарната среда и отношения по цялата верига на реализация на горивата – от производството и вноса през търгуването им на едро до реализацията на дребно към крайния потребител.

Като резултат от направения анализ са се откроили два проблема за конкуренцията на пазара. 

От една страна, се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да е
следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара.

А от друга страна, загриженост будят определени договорни условия и прилагани търговски практики между "Лукойл България" ЕООД и неговите контрагенти – търговци на едро, отчитат от комисията.

Въз основа на откроените проблеми антимонополната комисия е образувала производство за установяване на евентуално извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията и злоупотреба с господстващо положение от страна на "Лукойл България" ЕООД. 

КЗК ще информира и ЕК за започналото производство предвид характеристиките на разглежданите пазари и установените на тях пазарни отношения.

Oще по темата
Комисията информира министъра на финансите за необходимостта да се предприемат мерки за подобряване на конкурентната среда, се посочва още в съобщението.

Малко по-късно от ведомството съобщиха за БТА, че вече е постъпило писмо от икономическото министерство, в което се поставят въпроси за евентуална злоупотреба с господстващо положение от „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл Авиейшън“.

Това обеща да направи още сутринта министър Трайчо Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

177

BIG AL ::)))))

преди 12 години

Всички ще спечелим , ако го НЯМА изобщо ЛУК..Там където е руската МАФИЯ, всички НЕ печелят..Печели само мафията ..:))НУЛА корпоративен данък / данък печалба/..НУЛА лева- за последните ДВЕ години..Печли само потомственият свинар от Правец- слуга на мафията ::)))И дянков, не давай заден ход..Много милиони се ДЪЛЖАТ за минало време ..:))) :D КОГА ше се разследват танкерите , отплували с морсака вода- "износ" на горива- за да си получат ДДС-то ?? КОГА , дянков ??? Или включихте на бърза , задна скорост ?? :: :D :D :DБългария ще спечели , когато САМО 20-30- КГБ служите , останат ТУК -само в руското посолство ..:)) :D

176

kk

преди 12 години

Мдаа!!!Ще му го "накривят" на "Лукойл"!Смешници!!!

175

......!

преди 12 години

Циркът продължава......!

fallback