Снимка: Dnes.bg
fallback

България е на пето място по темп на застаряване на населението в света. А до 2050 г. се очакват драстични промени във възрастовата структура на населението в страната.

Това сочат прогнози на много национални и международни институции, посочи Емилия Войнова от дирекция "Жизнено равнище и социална сигурност" на социалното министерство, цитирана от БТА.
 
Очаква се до 2050 г. относителният брой на населението в страната на възраст над 60 години да достигне над 30 процента от общия брой.

По данни на експерти, когато делът на населението над 60 години е над 30 процента в дадена страна, са застрашени всички социални системи, затруднено е функционирането им и те започват да се разпадат.

Демографската ситуация в България е най-кризисната в сравнение с всички останали
държави членки на ЕС, посочи Войнова.

Сред негативните демографски тенденции са ниска раждаемост, висока обща смъртност, ниска средна продължителност на живота, големи миграционни потоци.

За разлика от останалите държави в ЕС темповете на застаряване на населението в България са много по-високи.

Средната продължителност на живота за населението на 27-те страни от ЕС е 76,4 години при мъжете и 82,4 – при жените.

За България тя е 70,1 години при мъжете и 77,4 – при жените.

В момента профилът на пазара на труда в България е променен и това предстои да се засилва като тенденция, посочи Емилия Войнова.

Oще по темата
През 1990 г. делът на населението под трудоспособна възраст е 21,6 процента, през 2010 г. – 14,6 процента.

В момента имаме застаряваща работна сила и нямаме шанс да я подмладим, разчитайки единствено на раждаемостта в България, защото младите хора, които могат да родят и отгледат деца в България, намаляват, смята експертът.

През 2011 г. на всеки 100 души излизащи от трудоспособна възраст влизат 70 млади хора. Само преди 10 години съотношението е било 100 към 124.

Пазарът на труда, когато икономиката се възроди, ще изпитва недостиг на млада работна сила, коментира експертът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

EMIGRANT

преди 12 години

Чета комнтарите ви и разбирам че написаното по горе ви събуди ! Не знам кои от кометиращите живее в България и каква е вашта възраст , но ако сега сте решили да се спасявате е много късно !Сегашното катастрофално положение в България съм го видял преди 32 години ! Тогава реших да протестирам негласно , куфера и на аеирогарата ,а вие живеите както намерите за добре ! 80 села без нито един жител и 147 от 1 до5 , това е горчивата статистика !Никаква светлина в тунела !!!

111

до 86

преди 12 години

Какво следва:1. ДЪРЖАВЕН ФАЛИТ2. СВЕТОВЕН ФАЛИТ3. НСР4. Края на света

110

Анонимен

преди 12 години

Това е истина-колко много хора пътуват за чужбина.За малка западноевропейска страна всеки ден има по 6 полета от Бг,отделно по 2 автобуса-ежедневно.Държавата е колкото Бг.Извод?

fallback