Снимка: архив Булфото
fallback

Колкото повече точки ви отнемат от КАТ за извършени нарушения, толкова по-скъпо "Гражданска отговорност" ще платите.

С 360% по-скъпа “Гражданска отговорност”, което прави близо 4 пъти, ще плащат шофьорите, които са останали с 10 точки в талона. На практика това означава, че са загубили правата да управляват автомобил.

Идеята за нова методика за изчисляване на полицата в момента обсъждат застрахователи, експерти, КАТ и Комисията за финансов надзор, пише в. „24 часа“.

Тя се основава на два критерия - точките в талона и катастрофите. Колкото повече провинения има даден шофьор, толкова по-скъпа застраховка ще плаща.

И обратно - изрядните ще получават бонуси и отстъпки. Разликите между цената за внимателните шофьори и за джигитите ще е 3-4 пъти в зависимост от изчисления коефициент.

Така например, ако за базова цена се вземе 200 лв., а коефициентът е 0,8, тя ще се намали с 20% и ще е 160 лв. Ако обаче коефициентът е 1,5, ще се оскъпи с 50 на сто и ще струва 300 лв. Единица ще е за шофьорите, които не заслужават бонус, но не са и толкова лоши за санкция.

Така внимателните шофьори ще получават отстъпки, а джигитите ще плащат допълнително.

Системата "бонус-малус" ще бъде описана в наредба. Създаването й е предвидено в промените в Кодекса за застраховането, които се разглеждат в парламента в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

190

Д Димитров

преди 12 години

Намирисва ми пак на далаверка за застрахователите. Помните ли преди години гражданската беше с фискирана стойност. Извъднъж се появиха реклами, кампании по телвизията в които застрахователите обясняваха как ако не е фиксирана съвестните шофьори щели да плащат много по-малко. Резултата в цената на гражданската го виждаме. Всеки формален повод на застрахователите да имат възможност да издуят цената ще бъде експлоатиран жестоко от тях!!!

189

фанете мазакура

преди 12 години

застрахователите МОГАТ ЛИ ДА ПРАВЯТ КАТО ВЯТЪРА

188

КЪРДЖАЛИ

преди 12 години

Абе *** застрахователи/мутри/ ,аз ще прехвърля колата на баба ми която има или няма книжка ,и каква застраховка ще плаща тя като няма нарушения от 50г , а аз щеси карам колата бе *** .

fallback