Два часа бяха необходими на Селскостопанската академия(ССА), за да организира ответна реакция на съобщението за освобождаването на Светла Бъчварова от поста председател на ССА.

Съобщението, изпратено до медиите, гласи:

„Институтите от системата на Селскостопанска академия ще излязат на открит протест във връзка с неправомерното уволнение на проф. д-р Светла Бъчварова, председател на академията.“

В същото време на сайта на академията е публикувано писмо, изпратено до шефа на Сметната палата проф. Валери Димитров с официалната позиция на ССА по разразилия се скандал с одитния доклад за финансовото управление на академията през 2009 г.

Писмото е подписано от Светла Бъчварова. В него е изразено „силно възмущение и безпокойство от некоректното поведение - тенденциозно да се огласява информация при нарушанане на Закона и правовия ред”.

Според Светла Бъчварова ССА не е била уведомена за изводите от проверката, като така е била лишена от възможността ръководството да възрази или оспори оценките в окончателния доклад.

Освен това от ССА твърдят, че все още не са получили окончателния одитен доклад, който се различавал „коренно“ от проекта, с който разполагат в академията.

Още по темата

За това от там съдели по “публикациите в средствата за масова информация и черпейки данни от безпочвените изказвания и оценки на някои публични личности”.

Писмото завършва с констатацията, че като резултат на „некоректното поведение на Сметната палата“,  разгласяването на данни „с цел уронване на престижа на ССА“ и „тенденциозните изказвания и оценки личности от ръководния състав на първостепенния разпоредител (по отношение на одитираната организация) с бюджетни средства“ (бел.ред. - такъв е земеделският министър Мирослав Найденов),  се възпрепятства „правосъдието“ и води до „формиране /манипулиране/ на общественото мнение“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase