Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

42% от работодателите в България имат трудности да попълнят критични позиции в своята организация. Това сочат резултатите от „Годишното изследване за недостига на таланти” на Менпауър България.

Според проучването в световен мащаб един на всеки трима работодатели по света има затруднения да попълни важни свободни позиции.

В България позициите, които работодателите намират за най-трудни за попълване, са инженери, мениджъри и ръководни кадри и занаятчии.

Най-търсените позиции у нас през 2011 г. са тези на инженерите, мениджърите и  занаятчийските професии. Следват секретарките, личните и административни асистенти, техници, шофьори, ИТ специалисти и търговски представители.

В Топ 10 са също счетоводители, финансисти и машинисти или машинни оператори.

Едни от най-честите решения, които работодателите в България използват, за да преодолеят тези трудности, са да назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие – 59%. Също така предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции (29%) или променят стратегиите си за реклама и подбор на персонал (26%).

В световен мащаб работодателите, които имат най-големи трудности да намерят подходящите хора, за да попълнят позициите си, са в Япония, Индия, Бразилия, Австралия, Тайван, Румъния, САЩ, Аржентина, Турция, Швейцария, Нова Зеландия, Сингапур, Хонконг и Мексико.

Според работодателите в региона на Европа, Близкия изток и Африка най-трудните за попълване позиции за пета по ред година са занаятчиите, следвани от техниците и инженерите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

181

Червената помия

преди 13 години

Колеги инженери, направете всичко възможно да започнете свой собствен частен бизнес.Много трудно е, особенно за новите и малки фирми, но не е невъзможно.И от чичо си да запомните едно-на заплата в държавна фирма работят само най-голямите некадърници.Но ако все пак Ви се наложи да работите за друг, продайте труда и знанията си възможно най-скъпо.Без инженерите всеки сериозен бизнес би спрял, или би се оскъпил в пъти.

180

Някой си

преди 13 години

Те нека дават на специалистите по 400-500 лв заплата а в същото време обикновен работник или майстор (визирам строителството) да взима колкото инженера та и повече и после да реват че нямало специалисти !

179

Ха

преди 13 години

Глупости на търкалета.ЧР "специалистите" в България са толкова неадекватни,че чак ми се плаче!Не могат един свестен разговор да проведат,а после-нямало кадри!Няма акъл за 1 лев.

fallback