Опожарената къща на Николай Попов, която бе отнета от държавата. Снимка: Архив Булфото
fallback

Комисията за конфискация за незаконно придобито имущество ще се задейства срещу лица със "съмнително" богатство, надвишаващо 150 000 лв.

Това предвижда одобреният от правителството вчера нов закон за конфискация.

Предишният вариант предвиждаше комисията да се задейства при данни за несъответствие между доходите и имуществото, което е по-голямо от 60 000 лв.

Новият закон ще бъде насочен срещу всички българи.

Идеята на управляващите е да ускорят процеса по отнемане на имущество чрез въвеждането на т.нар. гражданска конфискация. Делата ще се водят от държавна комисия пред гражданския съд, без да се чака развитието на наказателното производство.

Първата група лица, срещу които ще се задейства гражданската конфискация, са привлечените като обвиняеми за престъпление, което може да породи облага.

Втората група са физически или юридически лица, които притежават имущество, за което комисията може да предположи, че е придобито от престъпна дейност на трето лице, привлечено като обвиняем за престъпление.

Държавата може да се задейства и срещу хора, придобили облага на стойност над 150 000 лв. в резултат на административно нарушение.

Oще по темата

Комисията може да завежда дела за имущество, придобито в последните 20 г., което поставя в трудна позиция мишените на комисията да се защитят.

Държавата има задължение да пази документация в срок от 5 г.

В производствата по конфискация, дори неосъжданите лица ще трябва да вадят бележки за доходи, придобити в началото на прехода, пише още в закона, който предстои да бъде обсъден от народните представители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Гошо

преди 12 години

Е това вече не е верно!

11

НФБ

преди 12 години

я дя видим и започнем с банкерите ни!Колко от тях имат имоти в САЩ и как ще им го конфискуват?Продажните ни политици изнасят капитали от страната!Някой гастарбайтер и да внесе нещо ако не го декларира и няма бележка че е брал портокали в Гърция и хоп му взимат всичко!Работиш на черно на Запад и хоп идваш тук и ти се конфискува придобитото!Ето кок госторбайтерите ни ще плащат данък емигранство!сега и за висшистите да се измисли....

10

начи

преди 12 години

следващия път Цецко като посочи някого с пръст и викне - тоя е престъпник и крадец, няма да се налага даже да си мърда *** да търси доказателства за пред съд, просто праща биячите и му конфискуват квото има и готовотрябват средства за предизборна борба, няма как

fallback