Снимка: Архив БТА

„Правилата на управление и държавническата етика изискват, когато има претенции и недоволство от действия на служители или ръководители на държавните институции, те да се предявяват открито, да им се потърсят съответни обяснения и лично да им се съобщават управленските решения“.

Това пише в писмо на КНСБ до медиите, с което синдикатът се дистанцира от претенциите и скандала около Христина Митрева от последните дни.

Според тях спорът през медиите „прераства в кампания срещу личности и институции“ и е неприемливо Министерството на финансите (МФ) да снеме изцяло от себе си отговорността за планирането на приходите по консолидираната фискална програма за 2011 г., защото в случая ведомството има крайната и решаваща дума.

Още по темата

От синдиката определят разпространяваните „неаргументирани укори и обвинения за неверни и подвеждащи”, защото разчетите по приходите на осигурителната система се формират въз основа на предложени от МФ и гласувани от правителството макроикономически параметри за съответната година.

"Тези параметри се спускат и предоставят на НОИ и не подлежат нито на обсъждане, нито на корекция. В процеса на разработване на бюджета и съгласуването му с консолидираната фискална програма на държавата екипът на НОИ работи заедно с МФ и НАП и проектът на осигурителния бюджет се разглежда от НС на НОИ едва след приключване на съгласувателните процедури и подписани писмени протоколи между НОИ и МФ", се посочва в съобщението.

Като доказателство от синдиката припомнят преговорите от края на миналата година за увеличението на осигурителната вноска, когато позицията на Симеон Дянков промени тази на премиера Бойко Борисов.

В позицията си КНСБ напомня, че правото на пенсия е лично и всеки гражданин може сам да реши кога и дали да го ползва. Мандатът на Христина Митрева като управител на НОИ изтича през 2013 година.

Синдикатът изразява становище като организация, представена в Надзорния съвет на НОИ – органът, който утвърждава проекта на бюджет на ДОО и носи отговорност за управлението и функционирането на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase