Снимка: Булфото
fallback

Незаконно високи такси за задочно обучение събират повечето университети в страната, пише „Сега”.

Според нормативите издръжката за задочник е три пъти по-ниска от сумата, необходима за редовен студент. 

Голямата част от висшите училища обаче събират еднакви суми за двете форми на обучение, в други таксата за задочници е по-ниска, но пак е над допустимото.

Проверката на вестника установила, че само Софийският университет и Техническият университет-София спазват закона.

Съотношението в таксите е нарушено от години. Според министерството на образованието в закона наистина е записано, че издръжката при различните форми на обучение е различна, но не било записано, че и таксите трябва да са различни.

От юридическия отдел на Софийския университет обаче разбират закона по друг начин – три пъти по-ниска издръжка означава, че студентът ще плаща и три пъти по-ниска такса.

На подобно мнение са и експерти от парламентарната комисия по образование, които не намират обяснение защо таксите за задочници са толкова високи, пише „Сега”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

ПБ

преди 13 години

Уча задочно. Явявам се на изпити на дати на задочници, и на дати с редовното обучение. Много по-занижени са критериите на редовните дати, отколкото на датите за задочниците. Преподавателите казват, че задочниците се подготвят много по-отговорно и показват по-добри резултати. По тяхно мнение последните години нивото при редовните студенти много е паднало. Познайте защо. Имам колеги редовно, които шапка им свалям, но, за съжаление, повечето не знаят защо са в университета.

25

Анонимен

преди 13 години

Аз за това да има редовна, вечерна, задочна и дистанционна форма на обучение.И всеки да си избере фотмата, която му е удобна.Учих първо редовно, а по-късно и задочно.Изпитите бяха бяха при едни и същи преподаватели, съответно - еднакво трудни.Конспектите и учебните материали бяха еднакви за редовните и задочниците.

24

Shark

преди 13 години

Да вдигат таксите за образованието, да вдигат и още цената на бензина. Само тогава заспалия блъгарин ще се събуди и ще тръгне да протестира. Защото това е най-ценното нещо на българина - да изучи детето си и да кара колата си. Затова още да ги вдигат, хак да ни е като мълчим, ха дано се събуди народа български.

fallback