Снимка: Булфото
fallback

Първа инвестиционна банка е финансирала изцяло сделката за "Кремиковци".

ПИБ предостави мостово кредитиране до пълния размер на сделката на стратегическите партньори на Елтрейд къмпани ЕООД – фирмите Надин Металс трейд ЕООД и Велпет консулт ЕООД. Това съобщи банката чрез Българската фондова борса-София по повод сделката за металургичния комбинат за общо 316 млн. лв. (161,6 млн. евро).

В сряда банката обяви, че е отпуснала 59 млн. евро на купувача Елтрейд къмпани ЕООД. Вчера Елтрейд плати парите по сделката.

Трите дружества нямат икономическа свързаност съгласно действащите нормативни разпоредби в страната и в тази връзка не формират голяма експозиция, заявяват от ПИБ.

"Дружествата ще развиват разнородна дейност. Тези фирми ще придобият активи, които са самостоятелно обособени на технологичен и функционален принцип. Те ще генерират различни по своя характер входящи парични потоци. Фирмите имат предварителни договори с чужди контрагенти за продажба на активи и продукция", съобщават от банката.

Oще по темата

"Като обезпечения по кредитите, освен придобиваните активи, фирмите са предоставили и вземания по договори с чуждестранни контрагенти, както и други обезпечения. Цената на предоставените финансирания отразява напълно рисковата компонента на проектите", се посочва в съобщението.

От банката уточняват: "ПИБ познава в дълбочина производствените активи на Кремиковци АД (в несъстоятелност) и е направила адекватна оценка както на активите, така и на рентабилността на всеки от проектите поотделно".

"Източниците за погасяване на тези кредити са от дейностите на фирмите: производство на продукция, транспортни жп услуги, електропренос, продажба на скрап и продажба на недвижими имоти. Считаме, че освен финансовата изгода за ПИБ АД, с тези сделки се решават редица обществено значими проблеми от социално и екологично естество", заявяват от ПИБ.

Още икономически новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

далновиден

преди 13 години

теглете си парите от ***....

45

АНОНИМЕН

преди 13 години

А доста ми е странно защо само са *** няма рейтингови данни??? Дали не плащат на някого за това? Освен това как при лихва за 3 месечен депозит 6% и за 12 месечен депозит - 12 %, са извадили толкова ликвидни средства, за да платят. Дали вложителите са все още обезпечени????? Или ако тръгнат да си теглят депозитите няма да се случи "дежа вю" от близкото минало - т.е. опашки и няма пари....

44

draznitel

преди 13 години

A *** са дали тоя фиктивен кредит щото ако си го купят директно и го напъхат в активите си тоя боклучарник , рейтинговите агенции ще ги пратят в 9та глуха.

fallback