"Кремиковци". Снимка: Булфото
fallback

Първа инвестиционна банка е отпуснала кредит в размер на 59 млн. евро на "Елтрейд къмпани" ЕООД, която купи "Кремиковци" АД, съобщиха от банката.

Компанията, собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев и регистрирана само преди около месец, бе единственият участник в търга.

Тя представи и документ за надлежно внесен депозит за участие в търга от 31.6 млн. лв. До 18-ти април „Елтрейд къмпани“ трябва да доплати и остатъка от продажната цена за комбината, която е 316 млн. лв.

Новорегистрираната компания е свързана с фирма "Надин", една от най-големите групи за търговия със скрап и метали у нас. Първа инвестиционна банка пък е и основен кредитор на фирмите от групата "Надин". Самият Варнаджиев е работил в едно от дружествата й.

Според банката компанията ще има възможност да осъществи проекта и една от причините за това е, че вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината.

"Кремиковци" АД е познат като клиент на банката в продължение на приблизително 10 години от времето преди продажбата му на "Глобал Стийл Холдинг Лимитид" през 2005 година.

Oще по темата

Във връзка с това Първа инвестиционна банка познава добре производствените активи на комбината и за нас не беше трудно да направим оценката на рентабилността на проекта, отбелязват от банката.

От там допълват, че комбинатът няма да замърсява въздуха в столицата, тъй като мръсните производства - коксохимическото и доменните пещи - не могат и няма да бъдат възстановени за работа.

Според банката част от производствата в "Кремиковци" АД могат да бъдат пуснати в експлоатация. Това са стоманодобивното производство и по-специално Пещ "3", Непрекъснатото разливане на стомана и Стан "1700".

Дали и как ще стане това, е въпрос на преценка от страна на фирмата-купувач, посочват от банката.

С незначителни допълнителни инвестиции тези производства могат да бъдат възобновени, което ще осигури работа за приблизително 1000 души.

Банката е правила анализ на очакваните парични потоци и при двата сценария - действащо предприятие и ликвидация на активите.

И в двата случая нормата на възвръщаемост на инвестицията покрива в достатъчна степен риска от проекта, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

pomo

преди 13 години

samo za info: PIB durji BANSKO , taka 4e ne se u4udvayte

103

Мила

преди 13 години

Може ли някой да каже какви обезпечения и какви доходи са нужни за такъв кредит.....На мои близки не им дадоха 10000лева за къща и то защото....жената е по майчинство...Каква е тази система ....бе хора...Браво Лъчезаре....добре си поработил...Който го ....да го направи...Това е България....тук може...явно..

102

Прах в очите

преди 13 години

Хора, това е твърде очевадно. Мислите ли, че ако "тяхната" цел е Кремиковци, ще се вдига толкова много шум? И то при такива съмнителни обстоятелства? И то толкова (повтарям) ОЧЕВАДНО, сякаш го прави някой новак в схемите? Аз се питам какво наистина се случва, за което не трябва да разбираме и ни хвърлят прах в очите...

fallback