Снимка: Булфото
fallback

Ботаническата градина в „Двореца” в Балчик остава в същия вид и ще продължи да бъде Ботаническа градина, съобщиха от Министерството на културата.

По-рано от Софийския университет „Св. Климент Охридски” се заканиха, че висшето учебно заведение затваря врати и прекратява всякаква дейност в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик.

Mиналата седмица Върховният административен съд отхвърли жалбата на СУ срещу решението на правителството от май миналата година, с което правата върху градината се прехвърлят на Министерството на културата.

Oще по темата

От културното ведомство не коментираха решението на съда.

По повод твърденията, че „зад решението на правителството стоят бизнес интереси”  Министерството на културата декларира, че "по време на това управление няма да променя както Ботаническата градина, така и собствеността на нито един свой имот".

Основната ни задача е чрез реставрация, консервация, ремонти, поддръжка и охрана да се грижи за Националния паметник на културата „Двореца” в Балчик, както е правило години наред досега и ще го прави и в бъдеще, категорични са от културното ведомство.

Данните сочат, че в последните пет години в Ботаническата градина не са провеждани учебна практика или други мероприятия, пряко свързани с обучението по ботанически специалности на студенти от Софийския университет, допълват от министерството.

Не е в прерогативите на Министерството на културата да вземе отношение по повод заканите за затваряне на университета като знак на протест, тъй като висшето училище е автономно, самò взема решения за действията си и носи отговорност за тях, посочват още от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

:)

преди 13 години

Дано и градината ни запази. Толкова пък да е смотана тази държава... направо не ми се вярва... и на природата дето в яйце се не мъти да посягаме... желание да има, пари да дават туристите да го има, а ние... офф. Баца Бойко - ако не е да го "бъхтаме" начи го няма...

42

Анонимен

преди 13 години

ПРАВИ СТЕ!И това трбе да се даде на мутрите!Вход НЕМА да има, само куверт -100 лв!Че се освободиме от натрупаната "история", и че облагородиме районо с чалготека!Това е положението!

41

Дона

преди 13 години

Входа за ботаническата градина е 10 лева.Повечето сгради от двореца са превърнатив луксозни ресторанти,напраимер до трона на Марияима чадър разпънат с надпис"Кока Кола'почти няма какво да се види,розариума не е нищоособенно,а така наречените кактуси са два видаи не виждам какво толкова се борят за тях?Двореца трябва да е към Балчик и да се подъдржаот съвета,не виждам какво ще прави там СУ?Е преди години беше почивна станция на писателите.колко много книги се написаха там?

fallback