"Аз съм изумен от лъжите, които бяха изказани и изписани от ректора на Софийския университет проф. Боян Биолчев след решението на Министерски съвет за Двореца в Балчик”, заяви министърът на културата Стефан Данаилов.

Данаилов разказа как се е развивал обектът от юридическа гледна точка от 1948 г. до днес и се зарови в документация.

- Първият документ е договор за отстъпването от страна на Румъния на Балчишкия дворец на Народна Република България.

- През 55-та тогавашното правителство отдало Двореца на министерството на културата за място за отдих и творчество на културните дейци.

- От 92- ра със заповед на тогавашния министър на финансите Иван Костов Дворецът е предоставен безвъзмездно за стопанисване и управление на Министерството на културата.

Стефан Данаилов уточни, че от 182 декара - 60 са под управление на неговото ведомство, а 11 декара – на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Останалите почти 120 декара са площ, на която има само буренясала растителност и ако от университета я искаха за целите на Ботаническата градина, те можеха да направят това, посочи Данаилов.

„Навремето аз като председател на Комисията по култура в парламента се противопоставих на идеята на тогавашния министър на културата проф. Божидар Абрашев на тази територия да се построи голям културен център”, каза той.

Министърът допълни, че през юни е поискал среща с ректора на СУ Боян Биолчев, на която му предложил споразумение за съвместно стопанисване на Двореца.

Отговор от страна на Биолчев не последвал, заяви Данаилов.

Един от сериозните упреци на министерството на културата е лошата грижа от страна на университета за градината на Двореца, както и вземането на входен билет.

Данаилов за последно обяви, че дава отсрочка -  кани ръководството на СУ на среща на 3 септември.

Рано днес два трактора влязоха в Ботаническата градина в Балчик и започнаха да изкореняват палмите и редките растения, собственост на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, съобщи директорът на университетските ботанически градини д-р Красимир Косев.

Застрашена е и кактусовата колекция – втора по големина в Европа, с над 350 ценни вида.

Уникалните кактуси ще бъдат прибрани в оранжерията и посетителите няма да имат достъп до тях, алармира д-р Косев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase