Църквата "Св. Петка Българска" на Ванга в местността Рупите Снимка: Булфото

"Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста", това е заглавието на двутомника на йеромонах Висарион, който е втори епитроп в нашия Зографски манастир.

Представянето на книгите е обявено на официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква и ще се състои на 15 и на 22 март в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий".

Първата беседа ще е "Ванга – портрет на една съвременна магьосница", а втората е с акцент върху окултното лъжеучение на Петър Дънов, пише в сайта на БПЦ.

До момента Светият синод не е обявявал официалната си позиция за Ванга.

"Целта е да бъде разграничено истинското християнство от окултното, както и да се получи обществен дебат по темата", обясни йеромонахът пред bTV.

"Трябва да се чуе гласът на църквата. Да не се промиват мозъците на хората с думите на антихриста Дънов и врачката Ванга", категоричен бе свещеникът, който пристига специално от Атон за представянето на книгата.

Макар и след смъртта на двамата, по думите му църквата трябва да се бори с оставеното от тях "заразно" наследство: "Когато има духовни проблеми, тя трябва да изкаже своя глас".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase