Покачването на цените било в световен мащаб, заяви Найденов. Снимка: Булфото
fallback

Правителството реши експертна работна група да осъществява мониторинг на цените на хранителните продукти по цялата верига производител–преработвател–търговец.

Начело на новосъздаденото звено "Антиспекула" ще бъде министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Работната група ще докладва периодично пред премиера и МС.

Найденов посочи, че е решено да се създаде сайт, чрез който да се проследява ценообразуването.

"Ако някой е решил да сложи 300% надценка, ние няма да го накажем, но ще покажем как се формира цената, ще публикуваме информацията на сайта и ще оставим потребителя да реши дали да купи продукта", разясни министърът и добави:

"Няма да излизаме от рамките на пазарната икономика и от рамките на лоялната конкуренция", зарече се Найденов.

В експертната работна група ще има представители на Министерството на финансите, на Министерството на икономиката, МВР, КЗП, Агенцията по безопасност на храните, неправителствени организации.

При констатирани деформации и отклонения от нормалните нива на формиране на цените експертната работна група ще иска обяснения, добави министърът.

Oще по темата

Такава била практиката и в някои европейски страни, като например Франция и Испания.

Във връзка с вчерашните по думите на министъра "упражнения на СДС и БСП" Найденов заяви, че ръстът на цените на храните не е явление само в България, а в световен мащаб.

Той прогнозира дори, че проблемът ще продължи да се задълбочава заради увеличаващото се население на Земята.

"Всички питаха вие какво правихте и държавата реши да направи или поне да покаже на хората как се формират цените, да ориентира потребителя и търговеца. Все искат от държавата нещо да направи. Държавата прави това и го показва", отсече Найденов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

ryxnptxone

преди 12 години

i9wpvT , [url=xmvgsudairyv/]xmvgsudairyv[/url], [link=hwgqjaxhfeon/]hwgqjaxhfeon[/link], fnkwhmloadsw/

175

до 174

преди 13 години

Тя баба Пена е пътник, с тия пенсии и тия цени ще си умре от глад до края на годината! А това за цените на храните в световен мащаб минава само пред *** като нас българите! НОРМАЛНО ЛИ Е ЗАХАРТА В ИТАЛИЯ ДА Е 1,80 ЛВ, В ГЕРМАНИЯ - 1,30 ЛВ, А В БЪЛГАРИЯ ПОЧТИ 3 ЛВ! АБЕ ВИ ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВИ ЗАПЛАТИ ВЗИМАТ В ГЕРМАНИЯ И ИТАЛИЯ??? ОБАЧЕ БЪЛГАРИТЕ СИ МЪЛЧАТ! МЪЛЧЕТЕ СИ, ЗАСЛУЖАВАТЕ 10 ЛВ ЗА 1 КГ ЗАХАР!

174

анонимен

преди 13 години

тоя започва да се излага вече..видите ли много сме станали на планетата та за това всичко поскъпвало...а бе ейййй *** пробит..за това ли магазините в БГ пращят от стока а българина не може да си купи почти нищо освен хляб..че някои и това не могат да си позволят..по добре когато не можеш да кажеш нещо умно..си мълчи та да не се излагаш поне

fallback